Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Между мъжете и жените у нас има значителни разлики в размера на заплатите, пенсиите и нивата на безработица

Фотографија: архив

Между мъжете и жените в България има значителни разлики по отношение на заплати, пенсии и нивата на безработица. Данните са от доклада за равнопоставеността на мъжете и жените през 2016-а година. 

Безработните жени през миналата година са 55 на сто от всички регистрирани. Най-висок е делът им във възрастовите групи от 30 до 47 години и в пред пенсионната. Като причина за трудното устройване на работа на нежния пол се посочва ниската квалификация. Тези, които едновременно са без специалност, квалификация и с основно и по-ниско образование, са почти половината от общия брой на безработните жени, а най-голям е делът им в областите Варна, Бургас, Смолян, Кърджали и Търговище. 
Средният престой на трудовата борса е 11 месеца за жените и 9 за мъжете. Разликата в заплащането на двата пола е средно 12 на сто в полза на мъжете, но в сектор "Туризъм" достига 20 на сто. Причината е в предлаганите позиции, които не изискват квалифициран труд и често са със сезонен характер. Въпреки това, в туризма броят на заетите жени расте и способства за намаляване на женската безработица. 

Като цяло жените са доминиращо заети в дейности със заплащане до 500 лева. При равно образование с това на мъжете, жените по-рядко преминават от средна към висока мениджърска позиция. Това най-често става, ако няма мъж кандидат. При размерите на пенсиите разликата е 110 лева повече за мъжете, но жените се пенсионират средно с четири години по-малък трудов стаж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!