Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Албания няма да поставя пречки за гражданите, които искат да се самоопределят като българи

Валентин Радев очаква България да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство до края на 2018-та

Фотографија: Добромир Видев

Албания няма да поставя пречки за гражданите, които искат да се самоопределят като българи. Това уверение е получил външният министър Екатерина Захариева от албанския си колега Дитмир Бушнати. Наскоро Албания прие закон, който не включва българското малцинство в признатите от Тирана общности.

На четиристранната среща на министрите от България, Македония, Гърция и Албания в Солун, вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че пасивният достъп до Шенгенската информационна система вече е  успех за страната ни:
Това е първа стъпка към членството. Знаете колко усилия костваше това. Радвам се, че и Евройският парламент го одобри. Силно се надявам по време на нашето председателство най-после България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство.

Вътрешният министър Валентин Радев очаква България да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство до края на 2018-та.
Много е важно да вземем информация за всички ония лица, които ни интересуват, но и това е достатъчно, че ние рано или късно догодина да ни приемат в Шенген. И тези държави трите, които досега поне обявиха, че все още се въздържат, Германия, Холандия и Австрия, да ги убедим.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!