Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Президентът прекрати заседанието на КСНС заради липса на кворум

| ажурирано 9.10.17. 16.44
Фотографија: БГНЕС
Президентът Румен Радев прекрати заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност заради напускането на част от участниците. Държавният глава обяви, че свиква ново заседание на Съвета по същата тема следващия вторник – 17 октомври от 13 часа. 

Радев обяви, че на днешната среща са били изслушани доклади на институциите, които се занимават с борбата срещу корупцията. Дебатите по темата обаче са били провалени заради липса на кворум въпреки поетите ангажименти от страна на участниците. 

По-рано от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност днес си тръгнаха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заради ангажименти, които имат в Брюксел. Премиерът Бойко Борисов дойде на заседанието с час и половина закъснение, тъй като се е срещнал с протестиращи от оръжейния завод "Емко". Сградата на "Дондуков" 2 напусна и заместник-председателят на НС от Обединените патриоти Явор НотевСъщо така срещата на "Дондуков" 2 днес без коментар напуснаха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, а също и главният прокурор Сотир Цацаров

Тъй като дебати по темата за борбата срещу корупцията не е имало, президентът прекрати заседанието и насрочи ново на същата тема. То ще се състои на 17 октомври.

За остротата на проблема с корупцията, според Радев, може да се съди по отлива на чужди инвестиции в България, незавидното място на страната ни в редица класации и по препоръките на европейските ни партньори:

Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!