Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Борисов призова Южна Корея да направи завод у нас

Фотографија: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов прие поканата на южнокорейския си колега – Ли Нак-Йон да посети страната му. Това ще стане скоро, когато двете страни са готови да подпишат големи търговски договори, уточни премиерът ни. В днешните разговори между двамата са обсъждани бъдещи инвестиции в България
Корея е водеща в автомобилостроенето. Предстои бум в развитието на електроавтомобилите, киберавтомобилите и България е действително едно изключително привлекателно място това да се развие в един голям завод.
Премиерът на Република Корея Ли Нак-Йон, който е на официално посещение у нас, обяви, че днес в София са ръководителите на компаниите, към които България проявява интерес и разговорите по темата ще продължат. Става въпрос за голяма автомобилостроителна фирма и друга, която е водеща в производството на битовата електроника и комуникационната техника.  
Борисов увери, че всеки инвеститор от Република Корея е добре дошъл у нас, но посещението му там идната година има смисъл, само ако Южна Корея влезе у нас с реално производство: 
Догодина, когато дойде премиерът отново на гости, не да отидем в търговски офис, в което няма лошо, но да отидем и да направим първи копки на заводи за производство на нашите стоки.

В отговор премиерът на Република Корея призова инвеститорите от делегацията си, работещи в сферата на автомобилостроенето и производството на битова и комуникационна техника, да обмислят такава възможност: 
Нека при първа възможност да реализираме заедно инвестицията в България
Република Корея подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От това ще спечели както България, така и Организацията. Това заяви на среща с президента Румен Радев министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон. Българският държавен глава покани представители на компании от Република Корея да участват и в предстоящата Специализирана международна изложба за отбранителна техника, на която страната ни ще бъде домакин през 2018 година. В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС България ще бъде застъпник за задълбочаване на стратегическото партньорство между Евросъюза и Република Корея, подчерта още президентът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!