Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Премиерът помолил депутатите от ГЕРБ да не бързат с приемането на Истанбулската конвенция

Борисов: Моментът за вота на недоверие беше избран, за да ни изложат

Фотографија: БГНЕС

Целта на срещата, която България подготвя с ръководителите на Евросъюза и Турция, е да отчете постигнатото по мигрантското споразумение до момента и да подготви преговорите за новото споразумение и неговото финансиране. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Давос за участие в Световния икономически форум. По време на дискусиите  Борисов постави фокус върху Западните Балкани и необходимостта международната общност да подкрепи развитието на страните от региона. На форума Борисов представи и останалите приоритети на Българското европредседателство.

В коментар за неуспешния вот на недоверие министър-председателят заяви, че моментът не е бил добре избран от опозицията:

Да се подбере времето, когато сме най-много заети, когато единия ден - 10, а другия ден - 13 министри водят съвети, и то съвети, в които се вадят държави от "черен" в "сив" и подобен списък... И точно тогава да се избере вота, в тези дни... Те знаеха, че това е просто един начин да ни изложат.


Бойко Борисов коментира и поискания от БСП референдум за приемането Истанбулската конвенция:

Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан - "за или против" е да пребиваме жените и децата в България. Всички останали текстове, за които говорят - трети пол, гей бракове и всичко останало, изобщо не фигурира.

Премиерът обясни, че е помолил депутатите от ГЕРБ да не бързат с приемането на конвенцията срещу домашното насилие. Той обяви, че ще разговаря по темата с представители на различните вероизповедания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!