Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

БСП със сигнал до прокуратурата за спиране на концесията на летище София

| ажурирано 10.10.18. 15.08
Фотографија: Пресцентър на БСП

БСП внесе сигнал до прокуратурата, с който иска спиране на концесията на летище София. Според социалистите летището е обект на националната сигурност и не може да бъде отдавано на концесия.

"Голямата корупция и кражба в България идва от големите инфраструктурни обекти. При това положение, имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на концесията на Летище София. Внесохме сигнал в прокуратурата с искане за проверка и отмяна на решението на Министерски съвет, с което започна процедурата за отдаване на Летище София на концесия", каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева при внасянето на сигнала до Главния прокурор.

Депутатът Филип Попов обясни:

"Летището е на печалба, а в същото време се отдава на концесия за много голям период от време. Защо държавата да не взима всяка година печалба от това летище? Прокуратурата следва да протестира пред компетентния български съд, а той съответно да се произнесе с решение".

В средата на юли парламентът отказа да прекрати концесията. Тогава от Министерството на транспорта обявиха, че концесията е за 35 години, а прогнозата за печалба е в размер на 6,778 милиарда лева.

Само преди седмица Министерството на транспорта удължи с месец срока за подаване на офертите за концесия.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!