Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

30 милиона евро струва на Румъния обезщетението заради чумата по свинете

Фотографија: архив

Близо 30 милиона евро струва на румънската държава обезщетението на стопаните, претърпели загуби заради болестта африканска чума по свинете. Засилените мерки за ограничаване на огнищата са в ход, като особено внимание се обръща на граничните райони. Това стана ясно днес на проведената българско-румънска земеделска среща в село Щръклево, Русенска област.

На територията на Румъния стопанства в 15 окръга вече са засегнати от болестта Африканска чума по свинете, като умъртвените животни надвишават 400 000. Това съобщи д-р Ливиу Флореску, началник на Ветеринарно-санитарната дирекция и защита на храните в окръг Гюргево. Всички стопани обаче са компенсирани от държавата.

“Където се е пристъпило към превантивно умъртвяване на животните, покритите щети са между 20 и 30 милиона евро“, поясни д-р Ливиу Флореску.

В граничния с Русе район има 21 огнища, намерени са три заразени диви прасета и са затворени всички пазари за животни. Тези мерки имат за цел да ограничат заразата и нейното навлизане в България.

От своя страна зам.-областният управител на Русе Свилен Иванов обяви, че още през пролетта са взети всички мерки, за да не бъдат засегнати големите свинекомплекси, в които се отглеждат около 130 000 прасета. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!