Карън Лайтнер: Чувам музиката, която композирам

Прочутата флейтистка има специална връзка с България и очаква да представи новите си произведения пред българската публика

БНР Новини
Снимка: karinleitner.com

Стотици хиляди пропътувани км по цялото земно кълбо. Срещи с публиката на различни географски ширини през различни сезони и вдишвайки въздуха на различни аромати. Съдбата на концертиращия музикант не се променя с хилядолетията. Австрийката Карън Лайтнер е прочута флейтистка в неспирно световно турне. Има издадени 10 диска с музика, четири от които са нейни композиции. Срещаме се с Карън във Виена, където близо до двореца Шонбрун е родният ѝ дом и убежище между непрекъснатите пътувания. Преди това сме се засичали и в Русе, където Карън записва първия си албум с Оркестъра на Русенската опера под диригентството на Найден Тодоров.
Карън Лайтнер започва да композира през 2009, като дава музикален водопад на произведения за флейта, виолончело и оркестър, чиито заглавия звучат така: Earthmagic – „Земна магия“, Seamagic – „Морска магия“, Skymagic – „Небесна магия“, Firemagic – „Огнена магия“.
Австрийката твърди, че чува музиката, която композира и отбелязва, че улавя звука на инструменти, които не съществуват в земния свят. Музиката ѝ звучи като филмова – създава атмосфера и рисува картини в съзнанието на слушателя. Някои от произведенията посвещава на съдбите на конкретни хора или на конкретни събития.
Част от композициите на флейтистката са записани на честота 432 Hertz, която според анализатори води до състояние на съзерцание и претворение. Австрийската флейтистка и композитор издава дискове със специална релаксираща музика, която дава глътка въздух на милиони хора по света да се справят с напрежението и страха – чуйте още от самата Карън Лайтнер в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!