Издателство „Сиела“

Списък с книгите, които издателство „Сиела“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР:

Джон Хюз, "Сам вкъщи" – познатият и обичан филм, сега е илюстрована книга за цялото семейство, в остроумния преразказ на Джон Хюз и с очарователните коледни илюстрации на Ким Смит. Да си най-малкото дете невинаги е приятно – всичко зависи от размера на семейството. За осемгодишния Кевин направо си е мъка, защото трябва да се съобразява с луди чичовци, щипещи бузите лели, мрънкащи братовчедки, егоистични по-големи братя и най-лошото, малки братовчеди, които се напишкват в леглото! На всеки себеуважаващ се осемгодишен в един момент му идва до гушата. Кевин си пожелава цялото му семейство да изчезне… но не си е и представял, че желанието му ще се сбъдне! Да подскачаш по леглото на родителите си, докато ти премалее, по цял ден да гледаш филми за големи, в които има кървища и всякакви други страхотии, и да харчиш спестяванията на брат си за суперогромна пица – това е Раят. Но съвсем скоро на Кевин се налага да се превърне в истински господар на къщата, когато се изправя лице в лице с двама непохватни крадци. Гмурнете се в истинския дух на Коледата заедно с него, по следите на изобретателни механизми и гениални капани, и открийте най-важния въпрос: ще се върне ли семейството на Кевин? И ако стиснем очи и много силно си го пожелаем, можем ли да поправим неправдите, които сами сме сътворили? Любимата на поколения наред история на Кевин Макалистър топли сърцата на публиката всяка Коледа. Сега вече филмът оживява и на хартия, благодарение на думите на Джон Хюз и великолепните илюстрации на Ким Смит. Подходяща както за най-малките читатели, на които тепърва предстои да гледат филма за пръв път, така и за техните (вече поотраснали) родители, които без съмнение си го припомнят с удоволствие – книгата "Сам вкъщи" намира своето място под елхата.

Стийв Брусати, „Възход и падение на динозаврите“ – Възхитителните динозаври, населявали Земята преди 66 милиона години, и до ден днешен провокират въображението на малки и големи. Каква обаче е тяхната история и защо се стига до тяхното трагично изчезване? Носителят на наградата Goodreads Choice Awards 2018, „Възход и падение на динозаврите“ от едно от водещите имена на съвременната палеонтология Стийв Брусати, е необятното пътешествие в изгубения свят на една отдавна изчезнала екосистема, което може да отговори на всички тези въпроси. За пръв път на български език и с корицата на единствения палеохудожник в България Владимир Николов се появява истински шедьовър на научнопопулярната литература, който проследява епопеята на динозаврите: откъде са се появили, как са си извоювали господство, как някои от тях са станали колосални, а други са се сдобили с пера и крила и са се превърнали в птици, и как после всички динозаври, които не са станали птици, са измрели, отстъпвайки място на съвременния свят. А докато разказва в 352 страници историята на прародителите на някои от най-забележителните животни, населявали Земята, включително птиците, Брусати успява да даде представа на читателите какво е да работиш като палеонтолог и как тези ловци на динозаври са успели на базата на откритите следи да разкодират тяхната история. Книгата  се базира на редица научни статии и книги, но основна информация Брусати черпи от личния си опит – вкаменелостите, които е изследвал, полевата работа, която е извършвал, музейните сбирки, които е посетил, и дискусии с негови колеги и приятели учени. „Възход и падение на динозаврите“ по детайлен и увлекателен начин, на достъпен език, разкрива тайните на мезозойската ера и връща читателя назад във времето… към един изгубен, но внушителен свят на тези непознати великани и на приказни пейзажи.


Пол Маккартни, „Хей, дядо Готин“ – Любим на поколения по цял свят, музикалната легенда и основател на „Бийтълс” Пол Маккартни издава първата си книга за деца, „Хей, дядо Готин“. Смятан за един от най-красноречивите поети и визионери на нашето време – и изобщо – Пол Маккартни използва възхитителната си фантазия, за да разкаже история, изтъкана от магия, чувство за хумор и сърдечност. Запознайте се с дядо Готин – неуморен изследовател, който умее неподозирани вълшебства. С помощта на магическия си компас дядо Готин поема на пътешествие с четиримата си внуци в търсене на нови приключения. Да яздят летящи риби, да бягат от развилнели се бизони и да бъдат преследвани от лавини за децата е просто ежедневие, когато са в компанията на своя дядо. Накратко казано, книгата е за един герой, наречен дядо Готин, който олицетворява всички дядовци навсякъде по света, споделя Пол Маккартни. Той има четири внуци и ги нарича хлапаци. Те много го обичат и заедно поемат на какви ли не приключения. А той си пада малко нещо магьосник, ще видите в книгата. Исках да напиша тази история за всички дядовци и баби – и за техните деца – за да могат да им го четат преди лягане. От момента, в който пише първата си песен на 14 години, Пол Маккартни поема по стъпките на кариера, несравнима със своето многообразие, креативност и влияние. През 60-те години Пол променя света завинаги с „Бийтълс”. Не спира дотам, а продължава да покорява връх след връх и като соло изпълнител, като основател на „Уингс”, а също и в колаборация с много световни артисти. До момента Маккартни е носител на 18 награди „Грами”, а през 1996 г. получава звание от кралицата за заслугите му към музикалното наследство на Великобритания. Магическото приключение за цялото семейство оживява с фантастичните илюстрации на Катрин Дърст. Богатите илюстрации превръщат „Хей, дядо Готин“ в идеална приказка за лека нощ за малки изследователи. И чудесен източник на идеи за неуморни дядовци и баби по света, за да споделят приключенията с внуците си, тъкмо навреме преди Коледа!

Колийн Райт, „Малкото хотелче на име "Коледа“ – носи духа на класическите и любими коледни филми „Наистина любов”, „Принц за Коледа” и „Ваканцията”. „Малкото хотелче на име "Коледа“ – очарователната история от Колийн Райт, носи духа на класическата романтика в себе си. С идването на коледните празници героите само трябва да повярват отново в чудесата – и в любовта – за да докажат отново на читателите, че истинската романтика все още е тук. Снежна буря довява на прага на малък семеен хотел група случайно закъсали на пътя хора. Непознатите нямат нищо общо помежду си, но дали романтичният уют под преспите на Ню Ингланд няма да стопли сърцата точно навреме за Коледа? Малко хотелче, далеч от света, изглежда като перфектното място за прекарване на празниците. Моли има нужда от тишина и спокойствие, за да завърши новата си книга, защото от месеци страда от писателски блокаж. Появяването на Маркъс обаче – красив вдовец с две малки дъщери – може би е точно каквото ѝ трябва за ново вдъхновение. Хана се надява на зимна сватба като от приказките, но годеникът ѝ внезапно разваля годежа два дни преди събитието. Съкрушена от разбитото си сърце, Хана търси утеха и закрила. За щастие, приятелят ѝ от детство Люк – пристигнал в града точно преди бурята, за да помага на семейството си по празниците – може би има всички необходими отговори. Джийн и Тим се борят да свържат двата края и да успеят да поддържат хотела отворен – и охладнялата си връзка топла. Дали непредвидените проблеми от виелицата ще запалят нов огън? Тихо падащият сняг и огрените от звездна светлина преспи носят точното количество романс и уют, необходими за да превърнат „Малкото хотелче на име "Коледа“ в незабравима история. В духа на класическите романтични комедии „Наистина любов”, „Принц за Коледа” и „Ваканцията”, които неотменно гледаме всяка Коледа, романът на Колийн Райт е съвременна приказка за надеждата и любовта.

Елин Хилдебранд, Зима в рая“ – нестандартното съчетание между романс и криминална история, с което Хилдебранд става известна – отваря прозорец към преплетени съдби, семеен живот, облечен в тайни, и към неудобната истина, че не всички са невинни в рая. Новата година започва по обичайния си начин за Айрийн Стийл. Старата рутина я прихваща и няма изглед колелото да се завърти извън своето добре познато русло. Мъжът на Айрийн, Ръс, е заминал на поредната си дълга командировка. В работата ѝ назряват проблеми, а двамата ѝ синове са далеч от нея, заети да се оправят със собствените си животи. Не е много това, което е останало от семейството ѝ. Но все пак – като всички други – и Айрийн таи надежда, че новата година ще донесе със себе си някаква позитивна промяна. До момента, в който късно обаждане я известява, че мъжът ѝ е мъртъв, загинал в катастрофа с хеликоптер на остров в Карибите. Островът е райско кътче за хора с много пари, Ръс изобщо не би трябвало да бъде там. Но една тайна пропуква бента, за да се излеят всички други, и скоро Айрийн научава, че любящият ѝ съпруг е притежател на луксозна милионерска вила, а също и че е имал второ семейство. Наранената и объркана жена лети заедно със синовете си до мястото, крило години наред неподозирания втори живот на мъжа ѝ. Тя си мисли, че иска да научи всички тайни… но това означава да опознае острова и неговите обитатели. Автор на над 25 романа, Елин Хилдебранд се прочува с уникалния си стил, бленда между класически романс и криминална интрига. За пейзаж на историите си тя избира тропически острови, отдалечени от сивотата на деня – кътчета от рая на Земята. Но под бляскавата фасада винаги се крият мрачни страсти и тайни, за които хора са готови да убиват. Коледата се празнува и на плажа в „Зима в рая“, а героите на Хилдебранд жертват всичко, което някога са вярвали, че имат, за да извоюват живота, който знаят, че заслужават.


Джоузеф Камбъл, „Силата на мита“ – Какво общо имат митовете с живота днес и дали тези прастари истории могат да ни помогнат да заживеем в хармония със заобикалящата ни действителност? Именно мита и неговата роля в различните култури разглежда големият американски митолог Джоузеф Камбъл (1904–1987 г.)  в разговора си с Бил МойърсЕпохалният труд „Силата на мита“, предаващ точно този легендарен диалог, се появява отново покнижарниците в ново издание с твърди корици в неподражаемия превод на Иглика Василева и с непоказвани до момента в България илюстрации. В него ученият изследва и тълкува митовете, техните образи и сюжети, функциите им в различните култури, съпоставяйки ги и подреждайки ги в контекста на духовното развитие на човечеството във всяко едно кътче на планетата. В хода на разговора Камбъл разглежда ролята на митологията от предмодерните общества до наши дни, както и как изкуството черпи от този вечен извор на мъдрост. „Силата на мита“ е вечна книга, която преминава отвъд значението на думите и вдига завесата, криеща истинската същност на човека. Toва е невероятен и жизнеутвърждаващ разказ за етапите на развитието на човешката цивилизация без аналог. И раят, и адът са в нас, и всички богове също са в нас. Ние носим в себе си всички богове, всички небеса, всички светове. Те представляват уголемени съновидения, а съновиденията са проявления в образ на енергиите в нашето тяло, които са в конфликт. Това представлява митът. Митът е проявление на енергиите на различните органи в нашето тяло, които са в конфликт помежду си, под формата на символичен или метафоричен образ. В теб е стаено нещо, което знае кога си в центъра, кога си на прав път и кога на погрешен. Щом свърнеш от правия път, за да печелиш пари например, животът ти губи смисъл. А ако останеш в центъра, на правия път, макар и да мизерстваш, пак ще бъдеш щастлив. Днес единствената митология, ко­ято трябва да е в сила, е митологията на планетата – а ние нямаме такава митология. Най-близкото нещо, за което може да се каже, че е митология на планетата, е будизмът, който гледа на всички същества като на Буда същества. Единственият проблем е, че това трябва да бъде признато от всички. Нищо повече. Задачата е само да се знае то и да се действа така, сякаш всички същества са свързани в едно братство.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Издателска къща „КХ – Критика и Хуманизъм“

В „Нашият ден“ ви представяме книгите, които подарява на слушателите издателска къща „КХ - Критика и Хуманизъм“. Къщата е единственият български издател, специализиран в съвременни хуманитарни дискурси, убеден, че трябва да допринася за поддържането на множество равностойни гласове в хуманитаристиката чрез роля на помощник и предизвикател. Сред..

публикувано на 19.12.19 в 10:25

Издателство „Златното пате“

Списък с книгите, които издателство „Златното пате“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Галина Златина, "Как чете патето" – Стихчета за животни – Със своите прекрасни илюстрации, тези книжки бързо ще станат любими на вашето дете. Кратките стихчета са подходящи и за съвсем..

публикувано на 17.12.19 в 12:35

Издателство „Парадигма“

Издателство „Парадигма“ е основано през 1997 г., а през 2011 г. стартира онлайн книжарницата „Парадигма“ с мотото „Знанието е при нас“. Издателството се фокусира върху издаването на историческа литература. Сравнително равномерно са представени политологията, философията, психологията и езикознанието. От 2008 г. дейността постепенно се разширява с..

публикувано на 09.12.19 в 14:46

Издателство „Scribens“

Издателство „Scribens“ е ориентирано главно около съвременната българска художествена литература и интердисциплинарно изкуство.  Ето книгите, които издателство „Scribens“ подарява: Нинко Кирилов, „По-сурово“  –  Решителна, по-грапава, по-сурова – поезията на Нинко Кирилов прави разходка из сетивния свят и става негов безмълвен воайор през..

публикувано на 09.12.19 в 14:18

Издателство „Колибри“

Списък с книгите, които издателство „Колибри“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Исабел Алиенде, "Къщата на духовете"  –   Живите представители на четири поколения, сенките на предците, духовете, излезли от семейните предания – всички те обитават голямата къща, за която ни..

публикувано на 09.12.19 в 11:46