Константин Пенчев: Целта на съдебната реформа е защита правата на човека

БНР Новини
Константин Пенчев, национален омбусман на Република България и Анелия Торошанова
Снимка: Елисавета Коюмджиева

Най-хубавото и новото, което аз прочетох за първи път в една стратегия за реформа е, че българските граждани искат и имат нужда от достъп до правосъдие и от справедлив и ефективен съд. Най-сетне се намери целта на съдебната реформа – и тя е защита правата на човека. Това каза в „Законът и Темида” националният омбудсман Константин Пенчев.
Според него гласуваната от парламента актуализирана стратегия е изходна позиция. „Сега е необходимо и важно да се постигне консенсус за необходимите промени” – заяви той и добави, че вижда в де факто конституционното мнозинство, като брой депутати подкрепили Стратегията, политическа воля и е обнадежден.
„Този парламент може да стигне до съгласие и за промени в Конституцията”, смята Пенчев. Омбудсманът препоръча създаването на временна комисия, в която парламентарно представените юристи да вземат решение за необходимите промени и в основния, и в останалите закони.
„Не ме е страх, че могат да ме обвинят, че прокламирам идеята за чистка в съдебната система. Защото трябва да има чистка, но не партийна. Може един съдия или прокурор да е много добър професионалист, но да е корумпиран.Тогава той е още по-опасен” - заяви Пенчев. Според него подобно прочистване може да започне на базата на административни нарушения и на база нарушения на Етичния кодекс. „Службите не обичат да събират данни за магистрати и е трудно такъв човек да отиде в затвора, но е възможно той да бъде уволнен за уронване престижа на съдебната власт” – поясни той.
Обмудсманът препоръча също създаването на орган, който да прави собствени разследвания в системата – за корупция, за проверки на имотното състояние на магистратите, конфликт на интереси и др. Той припомни, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) е създаден с такава идея, но „в момента е принизен до отделче към ВСС” и апелира правомощия му да бъдат развити, за да може да функционира като истински Съдебен инспекторат и орган, който да прочиства системата. Според Пенчев е възможно и създаването на специализирана прокуратура с разследващи органи, по подобие на тази в Румъния, който да бъде още един орган срещу корупцията, създаден на конституционно ниво – „за да се знае, че това е волята на голямата част от народните представители”.
„Туморите, в съдебната система, да използвам своя алегория още от времето, когато бях член на ВСС, много преди посланик дьо Кабан да говори за „гнили ябълки”, може да са по-малко от живите клетки, но са на възложите места и подтиснат всичко друго. Те произвеждат себеподобни, които разбират правосъдието като личен интерес. Трябва да изчистим системата от тези тумори, и нито разделянето на ВСС на две, нито нов начин за атестации и избори ще върнат доверието в тази система”. Константин Пенчев е категоричен, че магистратската клика е много по-опасна от политическата, защото е несменяема: „...тя си стои до 65-годишна възраст. Не дай Боже, да дойде момент, в който магистратската клика, със своите икономически възможности ще назначава политиците”, каза още той.
Националният омбусман отговори и на слушателски въпроси.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!