Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Анна Александрова – председател на парламентарната комисия по правни въпроси

Анна Александрова: Няма значение колко пъти е променян законът, стига да е както трябва

За законодателната политика на България и качеството на законодателството? За съдебната реформа и доверието в съдебната система. Какво трябва да се направи, за да се повиши доверието на гражданите в правосъдието?  Анна Александрова – председател на..

обновено на 26.02.21 в 12:17
нотариус Камен Каменов

Как се уреждат имуществените отношения между съпрузите

Семейният кодекс въвежда брачния договор и дава една нова възможност за уреждане на имуществените отношения между съпрузите при сключване на брака и по време на брака. Съществуват три режима на имуществени отношения между съпрузите: законов режим на..

публикувано на 19.02.21 в 12:34

Милена Дамянова: Време е да променим училището, а не децата

Българските учители и преподаватели извършиха революция в образованието, а родители станаха партньори в образователния онлайн процес. В "Законът и Темида" Милена Дамянова, председател на комисията по наука и образование към НС, коментира темата:..

публикувано на 19.02.21 в 12:00
проф. Таня Йосифова

Проф. Таня Йосифова: Законодателните промени в гражданското право са новаторски и навременни

Добри ли са законодателни промени в областта на гражданското право – измененията в Закона за задълженията и договорите и в Семейния кодекс? Какви задължения има Република България във връзка с въвеждането на нови актове в областта на частното право,..

публикувано на 12.02.21 в 13:00
доц. д-р Ана Джумалиева

Комисията за защита от дискриминация работи усилено въпреки пандемията

През новата 2021 година Комисията за защита от дискриминация работи на пълни обороти независимо от трудностите около Covid-19. Показателен е фактът, че постановените решения от началото на годината са около 200. Нито за момент работата в..

публикувано на 12.02.21 в 12:05
проф. Венелин Терзиев

Проф. Венелин Терзиев: Устойчива икономика се развива с устойчива наука

Народното събрание прие Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021-2030 г., която вече е публикувана в Държавен вестник на 8 януари 2021 г. Вече приетата стратегия определя нови приоритети, като създава набор от..

публикувано на 05.02.21 в 11:55

Промените в Закона за защита от домашното насилие – цели и последици

Тревожни са данните от 2020 година за жертвите на домашно насилие. Според неправителствени организации през последната година у нас са убити 15 жени – 9 от тях в месеците на пълен локдаун. Все по-чести са сигналите за домашно насилие и над мъже, деца и..

публикувано на 29.01.21 в 13:25

Какви ще бъдат новите изисквания по времe на изборния процес

Тази седмица бяха обсъдени за второ четене и приети промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, № 154-01-3, внесен от Даниела..

публикувано на 29.01.21 в 12:30