Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Частен случай: Таня Йорданова/Иван Иванов

Осъден невинен, а прикрит пиян с превишена скорост по средата на пътното платно.  Как и защо беше съсипан животът на едни млад човек? Ето какво пише в обвинителния акт на Търговищката районна прокуратура: Търговищката районна прокуратура повдига..

публикувано на 06.12.19 в 17:11
Доц. Ана Джумалиева

Противодействие на дискриминацията на пазара на труда

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) изпълнява проект „Противодействие на дискриминацията на пазара на труда“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд. Общите..

публикувано на 06.12.19 в 13:39

Адвокати срещу насилието

Българо-италианският форум „Адвокати срещу насилието“ се проведе под патронажа на г-жа Марияна Кънчева, съдия в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Събитието постави отново на дневен ред изключително актуалната тема за борбата срещу насилието във..

публикувано на 29.11.19 в 15:00
ОУ „Пенчо Славейков

Има ли злоупотреби с власт и натиск върху директори и учители в Пловдив

Защо масово се уволняват директори на училища в Пловдив? Има ли злоупотреби с власт и натиск върху директори и учители от страната на директора на Регионално управление по образование Пловдив Иванка Киркова? Към предаването със своя личен казус се..

публикувано на 29.11.19 в 11:50
Ралица Негенцова (вляво) и Анелия Торошанова

Адвокатът е отговорен пред клиента си, адвокатурата – пред цялото общество

За пръв път в специализираното юридическо предаване „Законът и Темида“ на БНР прозвуча клип с адвокатската клетва. Поводът е 22 ноември – Ден на българската адвокатура, а клипът е продуциран от Висшият адвокатски съвет (ВАдвС). Специален гост на..

публикувано на 22.11.19 в 10:45
Адвокат Захари Генов, Анелия Торошанова и адвокат Валентина Каменарска

Как се връща разбит живот или какво губите, ипотекирайки имота си

Защо член 417 от ГПК предоставя държавен суверенитет на банките? Как могат да защитят правата си длъжниците? Какви са рисковете, когато ипотекирате имот и  в какъв капан можете да се озовете? Каква е съдбата на професионалните длъжници, които умишлено са..

публикувано на 15.11.19 в 17:07

КЗД ще обжалва решение на Сливенския административен съд

През април 2019 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) постанови решение по жалба на родители от Сливен срещу Регионална здравна инспекция – Сливен, че синът им, заради това, че не е имунизиран, е бил спрян принудително от посещение на детска..

публикувано на 15.11.19 в 10:55

Нуждае ли се от промени Законът за радиото и телевизията

• Колко спешна е необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията? • Как трябва да се финансират обществените медии, така че да се гарантира тяхната независимост. • Има ли смисъл от сливане на двете обществени медии? • Кой трябва да има..

публикувано на 08.11.19 в 12:45
Адв. Захари Генов, проф. Мария Славова, доц. Ана Джумалиева, проф. Ирена Илиева и Анелия Торошанова (отляво надясно)

Гражданите не си знаят правата

На днешния ден почитаме цял низ от светли имена – чисти и сияйни – издигнали българското самосъзнание и превърнали България в държава на духа. През 1923 г., с указ на Н. В. Цар Борис III, е обявен за общонационален празник в памет на всички онези..

публикувано на 01.11.19 в 13:55
Валерия Харитонова, Анелия Торошанова, Таня Градинарова и Надя Банчева

Възможна ли е задължителна медиация по определен вид дела

Едно от нещата, с които вероятно ще се запомни 2019 г. по отношение на медиацията, е, че адвокатурата прегърна тази тема и заяви своето желание да участва активно в процеса по промяна на ролята и мястото на медиацията.  Висшият съдебен съвет, в лицето на..

публикувано на 25.10.19 в 15:02