Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

КЗК организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на..

публикувано на 23.10.20 в 12:10

Какво може да се случи, ако дължим пари на държавата като физически лица

Пропускате да платите данък или пък някоя глоба. Публичните вземания държавата събира по специална процедура, а частните – по реда за събиране на вземания от всички граждани и юридически лица. Как да потърсим правата си, когато разберем, че дебитните и..

публикувано на 23.10.20 в 11:55
Камен Каменов

22 години от създаването на Нотариалната камара на България

Празникът на нотариусите се отбелязва с решение на първото Общо събрание на Нотариалната камара на Република България от 24 октомври 1998 г. Нотариалната камара е създадена със Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет през 1996 г. На 1 октомври..

публикувано на 23.10.20 в 11:15
Илюстративно изображение

Защо беше спряно строителството на комплекса Nоvе Ноmеѕ в Красно село

Koмплeĸcът oт зaтвopeн тип Nоvе Ноmеѕ предвиждаше върху терен 27 дка на бившия "Балканкар инженеринг" в столичния квартал "Красно село" да се построят 14 жилищни сгради с 550 апартамента, офиси и търговски площи с 58 хил. кв.м обща разгъната застроена площ...

публикувано на 16.10.20 в 11:50

Сделките с предприятие, вписване и прехвърляне на дялове

Предприятието, като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, може да бъде прехвърлено чрез сделка, извършена писмено с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието, извършени едновременно. Отчуждителят е длъжен да уведоми..

публикувано на 09.10.20 в 11:43
Отляво надясно: Николай Алдимиров, Анелия Торошанова и Иван Кавръков

Контрол и превенция на прането на пари

Прането на пари се определя като процес на прикриване, замаскиране, преобразуване, прехвърляне или заличаване на собственост придобита по престъпен начин. Собствените недобросъвестни печалби са престъпление, но обвинения могат да бъдат повдигнати и за..

публикувано на 09.10.20 в 11:31
Даниела Седмакова, Мирослава Мирчева, Анелия Торошанова, Захари Генов

Частен случай в Международния ден на ненасилието

Напоследък у нас по-открито се говори за домашното насилие, като по-често се има предвид физическата агресия. Не по-малко пагубно е и емоционалното и психологическо насилие. От него страда и партньора в една връзка, и детето.  В  Международния ден на..

публикувано на 02.10.20 в 12:46

КЗД сключи меморандум за сътрудничество с центъра за градска мобилност

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) сключи меморандум за сътрудничество с „Център за градска мобилност“ ЕАД. Меморандумът беше подписан от доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, и Никола Рогачев, председател на..

публикувано на 01.10.20 в 07:45

Всички изкривявания на изборния процес стават преди влизането в изборната секция

Промените в Изборния кодекс по време на протести и в краткото време преди предстоящите избори коментират гостите на предаването "Законът и Темида" Християн Митев, зам.-председател на правната комисия в НС от "Обединени патриоти", и Орлин Колев, преподавател..

публикувано на 25.09.20 в 13:11

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев , декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод..

публикувано на 18.09.20 в 12:19