Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Закрилата на служителите при уволнение

Закрилата при уволнение на работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение, е уредена в чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Чл. 333 от Кодекса на труда установява т.нар. „предварителна закрила“ при уволнение. Тя е предварителна, защото предхожда..

публикувано на 29.05.20 в 15:07
Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация

Качеството на здравеопазването по време на криза

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. Никой не беше готов за подобно предизвикателство и..

публикувано на 29.05.20 в 13:58

Грешките на работодателите, които уволняват служители по време на криза

Много работодатели прибягват до съкращаване на работно време и на служители, и до намаляване на заплатите. Какви подводни камъни се крият при такива ситуации? Ще бъдат ли затрупани съдилищата с такива казуси? „Грешките на работодателите, които уволняват..

публикувано на 22.05.20 в 13:55

Нотариус Камен Каменов отговаря на слушателски въпроси

Превенцията на измамите и кражбите на фирми. Това е един от въпросите, на които консултантът на „Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговори днес. Въпросът на Петя Тодорова от София е какъв защитен механизъм предвижда законът? Разпореждането с..

публикувано на 22.05.20 в 12:50

Частен случай: Михаела Каменова-Владимирова

Недвижимото имущество винаги е от особен интерес за измамниците, независимо дали става дума за едно престъпно лице или престъпна група. Например само специална проверка по сигнал може да открие фалшив документ. В допълнение към изпробваните във времето..

публикувано на 22.05.20 в 15:20
19 СУ“ Елин Пелин“, гр. София

Частен случай: Снежанка Христова, учител от 19 СУ "Елин Пелин" - София

Снежанка Христова е учител по икономически дисциплини в 19 СУ“ Елин Пелин“, гр. София. Тя се обърна към предаването "Законът и Темида" за оказване на натиск, принудителен отпуск и връчване на констативен протокол за дисциплинарно уволнение от директора на..

публикувано на 15.05.20 в 15:44
Доц. Ана Джумалиева.

Какви жалби бяха подадени в КЗД по време на извънредното положение и след това

Постъпилите жалби в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) през периода 13 март – 13 май са 67. Образуваните преписки в КЗД през периода 13 март – 13 май са 351, като голяма част от тях са по Националната кампания на КЗД „Достъпна България“. В..

публикувано на 15.05.20 в 10:55

ПАМБ започна първото онлайн обучение по медиация

Медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице-медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е доброволна, неформална, безпристрастна и поверителна..

публикувано на 04.05.20 в 15:20

Туризмът е най-пострадалият отрасъл от икономиката

НФСБ предложи пакет от мерки за реална финансова помощ от страна на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции за справяне с кризата в сектора на туризма. Промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение..

обновено на 01.05.20 в 10:54
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Промените в трудовото законодателство във връзка с извънредното положение

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (ЗМДИП), въвежда важни промени в уредбата на трудовите отношения. С този нов закон се цели, от една страна, целта е..

публикувано на 01.05.20 в 10:41