Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Анелия Торошанова, Росица Темелкова и Владимир Тошев

ПАМБ обучава съдии и адвокати по медиация

Обучението в Бургас за съдии, медиатори и адвокати се организира от Професионалната асоциация на медиаторите в България в рамките на проект "Децата на фокус в съдебната реформа". Проектът се осъществява заедно с партньорски организации – Национална мрежа..

публикувано на 17.02.20 в 13:42
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова, Мария Русева, Светлина Йолчева
(от ляво надясно)

Как да получим справедливост, когато сме претърпели вреди от държавата

Каква е практиката по Закона за отговорността на държавата и по-конкретно по нарушаване правото на разглеждане на делата в разумен срок? В предаването "Законът и Темида" – разговор за правосъдието на 21 век, за защита на правата на гражданите и..

публикувано на 07.02.20 в 14:35
Анелия Торошанова и адвокат Елиза Николова (вдясно)

Безопасността и защитата на потребителите при онлайн търговията

Европейска среща по въпросите на потребителите: зеленият и дигитален преход – предизвикателства и решения за нова потребителска политика – се проведе в Брюксел. Обсъжданите теми са свързани с безопасността и защитата на потребителите при онлайн търговията..

публикувано на 31.01.20 в 14:58
Ромска сватба

За насилието и злоупотребите в името на честта

Как може да се противодейства на насилието и злоупотребите в името на честта в социален и в правен аспект?  По данни на Световната здравна организация всяка година в световен мащаб се извършват повече от 5000 престъпления върху честта.  В..

публикувано на 31.01.20 в 12:18
язовир Расник

Кризата с водата – природна ситуация или човешко безхаберие

Кризата с водата – природна ситуация или просто човешко безхаберие. Тази тема разискваха в предаването "Законът и Темида" гостите: Калоян Христов от село Расник, община Перник, хидроинженерът Петьо Петков, експерт, адвокат Пламен Димитров, адвокат Захари..

публикувано на 24.01.20 в 16:12
Доц. Ана Джумалиева.

Комисията за защита от дискриминация реализира проект „Родители на работа“

За по-ефективно прилагане на законодателството на ЕС се бори новият проект Комисията за защита от дискриминация „Родители на работа“. Той се изпълнява по програма „Права, равенство и гражданство“ към ЕС. Партньори са националните органи за равенство..

публикувано на 17.01.20 в 16:48

За квалификацията на медиаторите

Как се става медиатор в България и кои са най-важните аспекти на обучението по медиация?  Медиацията все повече се налага като тенденция за извънсъдебен начин на решаване на спорове.  Специален гост на "Законът и Темида" беше Елиза Николова, председател..

публикувано на 17.01.20 в 12:00
Захари Генов, Анелия Торошанова, Мария Русева и Светлина Йолчева

Правосъдието на 21-ви век. Развод по взаимно съгласие с нотариус

Разводът по взаимно съгласие с нотариус. Правосъдието на 21-ви век. Задължително ли е винаги Темида да прилага закона? В случая с този проект се получава точно обратното – законът и правосъдието се реализират извън Темида (съда), което е нещо по-различно и..

публикувано на 10.01.20 в 16:25
З. Генов, А. Торошанова, Т. Любенова, Е. Пороминска и А. Джумалиева

Равносметка на 2019-а и ключовите събития в съдебната система

Отминаващата година беше белязана от скандали и избори: местни, европейски и този за главен прокурор. " Изборът за главен прокурор провокира повече скандали отколкото идеи и решения за бъдещето на институцията" – по думите на политолога Георги Киряков. "..

публикувано на 27.12.19 в 14:03
Захари Генов, Анелия Торошанова и Пламен Димитров

Промени в ГПК в полза на потребителите

Първата промяна, която предизвика дебат сред депутатите, беше чл. 417 от ГПК. В разпоредбата се правят две изменения в защита на потребителите, като се добавя изискване, когато заповедта се издава въз основа на извлечение от счетоводните книги на..

публикувано на 20.12.19 в 16:36