Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Отговорност за неплащане на издръжка на малолетно и непълнолетно лице

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Венци Александров от София поставя интересен въпрос, свързан с отговорността по чл. 183 от Наказателния кодекс за неплащане на..

публикувано на 01.12.23 в 15:15

XI Национални награди за правосъдие 2023

На 1 декември в бляскава и интелигентна атмосфера ще се проведат XI Национални награди за правосъдие.  Церемонията е заедно с Благотворителен бал на юристите в подкрепа на децата с церебрална парализа и на семействата с репродуктивни проблеми, о..

публикувано на 01.12.23 в 12:35
Снимката е илюстративна

Процедура по обжалване на балотажа

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Зоя Христова от София пита какви неустойки дължи наемател, който не е дал предизвестие, както е по договора за наем – най-малко..

публикувано на 24.11.23 в 16:30

Фемицидът – "тихата епидемия" и недекларираната война срещу жените в Европа

Тази седмица в Българската академия на науките се проведе научно-приложната конференция, организирана от Института за държавата и правото при БАН. Темата на конференцията – реформата на защитата от домашното насилие. Поставени бяха много наболели въпроси...

публикувано на 24.11.23 в 13:30
Проф. Ирена Илиева (вдясно) и водещата Анелия Торошанова

Кои са общите проблеми на борбата срещу домашното насилие в Европа?

Реформата на защитата от домашно насилие е темата на предстоящата на 22 ноември приложно-научна конференция в зала "Проф. Маринов" на Българската академия на науките. Кои са общите проблеми на борбата срещу домашното насилие в Европа, както и акцентите на..

публикувано на 17.11.23 в 12:35

Двама от консултантите на "Законът и Темида" с ярки професионални награди

Кои са наградените в категориите "Нотариус на годината" и "Жена адвокат на годината" на най-ярките награди за бизнес и туризъм, на които БНР е медиен партньор? Наградата "Жена адвокат на годината" беше присъдена снощи на адв. Елка Пороминска, председател..

публикувано на 17.11.23 в 10:25

Прехвърляне на имот с пълномощно и възстановяване на собствеността

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Даниела Младенова от Кюстендил споделя един много интересен случай, свързан с нейната майка, която e инвалид I група с..

публикувано на 10.11.23 в 15:15
проф. Таня Йосифова

Могат ли юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди?

Могат ли юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди, наричани още "морални". Проф. Таня Йосифова , експерт по гражданско и търговско право, председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара и дългогодишен консултант на..

публикувано на 10.11.23 в 12:30

Как да не станем жертва на романтична измама?

Какви са най-честите схеми на романтичните измами у нас и как да не станем жертва на романтична измама? И по-точно на онлайн измама.  Романтичната измама онлайн е международно киберпрестъпление. Жертвите се въвличат в любовни отношения и обещания за брак..

публикувано на 27.10.23 в 12:35

Конституционната реформа, предложените промени и Венецианската комисия

Конституцията е основен и върховен закон на държавата. Всеки би трябвало да познава добре Конституцията на Република България, за да познава добре своите права и задължения. Конституционните промени, внесени наскоро в НС, не минаха на първо четене, защото..

публикувано на 20.10.23 в 12:45