Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

яз.

Обезщетение за земя

Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси Златка Димчева от София. "Завели сме дело срещу Столична община за обезщетение в размер на средния пазарен наем на земеделска продукция, тъй като имаме имоти в чашата на язовир..

публикувано на 01.07.22 в 16:15

Закъснения и отмяна на полети – права, решения, обезщетения

Проблемът със закъсненията и отмяната на полети в различни авиокомпании в Европа е отново актуален. Случайно или обичайно е това? Какви са решенията? Как могат да бъдат обезщетени пасажерите?  Защо една българка в продължение на 3 дни не успя да се..

публикувано на 01.07.22 в 12:15

Последните изменения в потребителското право

Последните изменения в потребителското право – изисквания към онлайн търсачките, намаления на стоки, доказване на автентичността на отзивите". Във Варна на 25 юни се провежда форум на Digital4 по тази тема. Проф. Таня Йосифова, адвокат, експерт..

публикувано на 24.06.22 в 16:05

Юридическите последици след вота на недоверие – какво казва Конституцията?

Правителство, парламент и президент – възможната работеща конфигурация. 99-ият кабинет падна с вот на недоверие. Това хвърля страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация. Какво се случи през седмицата и какво казва..

публикувано на 24.06.22 в 13:15

Ролята и мястото на Института за държавата и правото

Каква е дейността на Института за държавата и правото към БАН като изследователски център? Помага ли правото за регулиране на политическите теми, на социалната политика и икономиката? Как може да се повиши доверието в правосъдието?  Борбата с..

публикувано на 17.06.22 в 12:35

Какви са възможностите да се строи върху земеделска земя?

Какви са възможностите да се строи върху земеделска земя? Законът за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) има дълга история и много промени. Той урежда материята на земеделските земи.  Темата коментира нотариус Камен Каменов  в..

публикувано на 10.06.22 в 14:15

Онлайн арбитраж и медиация – особености и специфика

Онлайн арбитраж и медиация. Особености и специфика? Какви казуси и дела подлежат на онлайн арбитраж и медиация? Плюсове и минуси. Бързи, достъпни и ефективни – бъдещето на арбитража и медиацията като способи за извънсъдебни споразумения? Проф. Таня..

публикувано на 10.06.22 в 12:10

Нов орган на ЕС срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма – регламент

Проблемът с престъплението изпиране на пари и международен проблем. Регламентът за създаване на нов орган на ЕС за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма трябва да заработи през 2024 г. Новият регламент, относно..

публикувано на 03.06.22 в 14:00

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е темата на международния обучителен семинар, който се провежда в зала "Изток“ на НС на 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT" . Партньори по проекта са Италианската конфедерация на..

публикувано на 27.05.22 в 13:30
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и..

публикувано на 20.05.22 в 12:30