Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Ипотека на недвижим имот – какво трябва да знаете

Нотариус Камен Каменов разяснява понятието “Ипотека на недвижим имот“ в предаването “Законът и Темида“. С ипотеката още от класическото римско право се обезпечава едно вземане. Кредиторът, който отпуска сумата по нашето право, обезпечава това..

обновено на 02.07.21 в 14:03

Лишаване от достъп до образование

В преписка от производство пред Комисията за защита от дискриминация се споменават оплакванията от родител на момче от ромски произход, лишено от възможността да продължи образованието си в пети клас в училището, в което е учил дотогава.  Момчето е..

публикувано на 02.07.21 в 12:30

Представиха резултатите от проект за изучаване на Хартата на основните права на ЕС

Адвокати представиха резултатите от проекта "Адвокати за защита на основните права" по време на пресконференция на 22 юни. Той се изпълнява в рамките на Програма "Правосъдие" на ЕК от международен консорциум, ръководен от фондация "Български..

публикувано на 25.06.21 в 11:50
д-р Златко Каракачанов, прокурор в Софийска районна прокуратура

Прокуратурата и новият обществен ред

Нужен ли е нов модел в прокуратурата, който да бъде в интерес на обществените потребности. Моделът на прокуратурата в 21-ви век – как ще я видим след 10 години в организационно и правно отношение. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Златко..

публикувано на 25.06.21 в 11:48
Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология. Първият семинар през 2019 година се..

публикувано на 18.06.21 в 14:19

Ще накърни ли съдебната реформа достъпа до правосъдие

Защо трябва да бъде променена съдебната карта на съдилищата? Какво представлява проектът “Модел 4“? Темата коментира в “Нашият ден“ Красимир Шекерджиев , член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. “Модел 4“ е един от четирите..

публикувано на 11.06.21 в 13:32

Международен форум, посветен на правната помощ

Гарантирането на равен достъп на лицата до правосъдие чрез осигуряване и предоставяне на ефективна правна помощ е една от мисиите в Стратегията на Националното бюро за правна помощ (НБПП).  Следователно не би било възможно да има равен достъп до..

обновено на 04.06.21 в 13:58

Допустимо и законно ли е подслушването на политици

Законът за специалните разузнавателни средства. Кой и как може да бъде подслушван у нас? Допустимо и законно ли е подслушването на политици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Светлин Михайлов , експредседател на Софийския градски съд,..

публикувано на 28.05.21 в 14:20
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Изсичане на гора чрез фалшив документ

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушател на БНР в предаването “Законът и Темида“. Марио Цоков от София е направил жалба до Специализираната прокуратура с копие до Главния прокурор, Националната следствена служба. За една..

публикувано на 28.05.21 в 13:07

Научната публикационна активност и ролята на библиотеките

Какво е ролята на библиотеките в прилагането на Националната програма за стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science? Темата..

обновено на 21.05.21 в 13:39