Нов законов регламент в сектор „Сигурност“

БНР Новини
Министър Веселин Вучков и Анелия Торошанова в студиото на "Законът и Темида"
Снимка: Мартин Минев

В началото на март, в парламента ще бъдат внесени проектозаконите, които регламентират работата на Националната разузнавателна служба, Външното разузнаване и Националната служба за охрана. Това съобщи в „Законът и Темида“ вътрешният министър Веселин Вучков. „Българските служби за сигурност продължават да функционират без законова база. Няма държава в света, която да не е регламентирала дейността на външното и вътрешното си разузнаване, на националната си служба за охрана“- коментира той и каза, че се надява да няма самоцелно политическо противопоставяне при обсъждането и приемането на 4-ите закона. „Много е важно и за националната сигурност, и за висшето национално ръководство да се знае- кой поставя задачите на тези служби и кой ги контролира“, добави министърът.
Вучков е категоричен, че нито един главен секретар на МВР не е давал разрешения за използването на СРС-та срещу автоматизираната информационна система на МВР, а мотивите, с които председателят на Софийския градски съд (бел.ред. Владимира Янева) е давала разрешения по разработката „Червеи“ са меко казано „странни“. По негово мнение, наказани за „Червеи“ ще има, но вместо с реална реформа и поредицата от сериозни проблеми „се занимаваме с различни „гейтове“ .
„Забраних в МВР да се слагат псевдоними и имена на сътрудници и провеждани операции и смятам, че и другите служби трябва да постъпят така“ - каза министър Вучков и коментира необходимостта от писмено мотивиране, от страна на председателите на окръжните съдилища,  при отказ или разрешение за прилагането на специални разузнавателни средства, така както е по закон.
„Масовото използване на СРС-та генерира един професионален мързел. СРС-та трябва да има, но специално целенасочени към високата корупция и организирана престъпност“, допълни Вучков.  Той съобщи, че предстоят още структурни и кадрови промени в системата на МВР. Целта е да бъдат завършени в срок до 6 месеца, да се осигурят спокойствие и условия за работа на хората в системата, а гражданите да почувстват промяна и сигурност. Като основни приоритети посочи превенция от страна на униформените полицаи и създаването на криминална полиция по европейски модел. Според министърът на вътрешните работи: „Престъпниците изпитват страх единствено от прокурори с качествени доказателства, а не от медийни скандали“. Затова добре обучени полицаи, които да събират тези доказателства е основна цел на промените в криминалната полиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!