Учените от Техническия университет

БНР Новини
Проф. д-р Камен Веселинов, директор на Патентното ведомство на Република България и бивш ректор на ТУ (вляво), и проф. д-р Георги Тодоров, декан на Машинно-технологичния факултет на Техническия университет в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Кирчо Стоичков

Ако погледнем заглавията от първите страници на вестниците и издържим да погледаме поне 5 мин. от някой риалити-формат, съвсем спокойно ще решим, че нищо добро не се случва в нашата държава. Така ли е наистина? Без да парадирам с оптимизъм аз лично мисля, че не е така… Определено смятам, че корабът България се държи, въпреки айсбергите на алчността - нашенска и чужда… Доказателство за това са хората, чиито имена не се срещат често в медиите. Това са безименните лекари, които спасяват животи;…безименните учители, които подготвят  децата ни за световните олимпиади по математика и информатика… Това са и българските учени-откриватели и инженери-изобретатели, чиито имена стоят под десетки патенти. Техните имена са вписани в Златната книга на Патентното ведомство на Република България. Почти всички са минали през аудиториите и лабораториите на Техническия университет, чиято 70-та годишнина отбелязваме тази година. Само на малка част от тях имената са познати. За повечето спокойно можем да кажем познати в чужбина и непознати в родината…
Кои са тези хора, какво са взели и какво връщат на Университета, който ги е изградил като инженери – всичко това можете да чуете в разговора ни с проф. д-р Камен Веселинов, директор на Патентното ведомство на Република България и бивш ректор на ТУ, и проф. д-р Георги Тодоров, декан на Машинно-технологичния факултет на Техническия университет.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!