Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в..

публикувано на 26.07.21 в 17:25

За калейдоскопа на сефарадските идентичности

„За ладино, езика на наследствената и културна обвързаност на сефарадските евреи в България, както и на   други места по света, често се говори като за застрашен от изчезване език. Ако това се случи, казват, културната  загуба ще е не само за..

публикувано на 13.07.21 в 16:15
Георги Недялков

Еврика! Успешни българи: Георги Недялков

Георги Недялков е ученик от Софийската математическа гимназия, носител на бронзов медал от миналогодишната Международна олимпиада по химия. За човек, израснал сред финансисти, изборът му да се занимава с химия е малко необичаен. Но какъв ще е изборът ни,..

публикувано на 12.07.21 в 18:45

Спортът и хората с увреждания

„Най-ценното, което ти дава спортът, е възможността да провериш на какво си способен” – каза навремето изключителната гимнастичка Олга Корбут. Само че тогава това се отнасяше за спортистите, които имаха перфектна физика.  За другите, които днес..

обновено на 12.07.21 в 13:33

Еврика! Успешни българи: Розен Григоров

„За да си успешен българин, трябва да умееш и да рискуваш. Разумно!“ казва студентът от Медицинския университет във Варна Розен Григоров. Той е носител на стипендията на името на „Академик Методи Попов“, която се отпуска от фондация „Еврика“ на студенти..

публикувано на 30.06.21 в 17:49
Вилияна Карушкова (вляво) и Калина Павлова

Серафим – интерактивна артинсталация на тъмно

„Серафим е изследване, което поставя въпроси, свързани с „Бавната мода“ и свръхконсуматорското общество. Идеята е на Вилияна Карушкова – моден дизайнер, и Калина Павлова, която се занимава с реклама и културен мениджмънт. Името на проекта е вдъхновено от..

публикувано на 18.06.21 в 08:05

За дълга, честта, доблестта и наказанието

За дълга и любовта, за честта и предаността към всевечния закон на човеколюбието, надхвърлящ раса, пол и произход, се говори рядко. Но в нашата история има достатъчно примери за това. Между тях е и честта да застанеш в защита на съседа евреин –..

обновено на 17.06.21 в 17:24

Еврика! Успешни българи: Кристина Сомова

Тя е носител на именната стипендия „Акад. Евгени Матеев“ – на фондация „Еврика“. В момента е на прага на дипломирането си като бакалавър в УНСС. Последователност, логика и проактивност – това са качествата, които според бъдещия специалист..

публикувано на 14.06.21 в 17:04
Михаела Пеличева

Фондация „Тъгъдък“ за спасяването на непородистите коне

Михаела Пеличева е млад фермер, отдал се на каузата да спасява непородистите коне от малцинствата, да ги отглежда в своята ферма и да открива потенциала в тях, който останалите не виждат поради предразсъдъци спрямо техния произход. Това е и причината..

публикувано на 14.06.21 в 08:05

Да разказваме с добро

Наскоро в Дупница беше представена книгата „Хроника на дупнишките евреи“. „Да разказваме с добро“ е подзаглавието на книгата… С добро чувство и с желание никога да не се повтарят масовите гонения и изтребления на който и да е народ за книгата..

публикувано на 04.06.21 в 11:43