Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Еврика! Успешни българи: Цветемира Минкова

Тя е удивително момиче, пораснало на ум и сърце не като за годините си, а сякаш дошло от бъдещето с познанието, че можем със своето СъЗнание да променяме материята, а следователно и живота – тук и сега. Това момиче носи красивото име Цветемира...

публикувано на 08.03.21 в 17:05

Еврика! Успешни българи: д-р Елена Кръчмарова

“Ако не си любопитен, никога няма да ти е интересно да научаваш нови неща“ – това е твърдото мнение на гл. асистент д-р Елена Кръчмарова. Нейната работа в Института по молекулярна биология „Академик Румен Цанев“ при БАН е изпълнена с предизвикателства,..

публикувано на 22.02.21 в 17:00

Божидара Велчева: Всяка една трудност е изпитание, което ни прави по-силни

Божидара Велчева е завършила Музикална педагогика със специалност „Народно пеене“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и към днешна дата съвсем успешно прилага своите познания, като възпитава ценността у малки дечица да обичат народната музика,..

публикувано на 18.02.21 в 16:45
Ректорите на девет водещи университета у нас приеха в МВнР работното определение за антисемитизъм

Антисемитизмът – необходимост от дефиниция

Наскоро в МВнР се състоя церемония за приемане на дефиницията за антисемитизма, изработена от Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA). Ректорите на девет български университета присъстваха на церемонията, с което де факто потвърдиха..

публикувано на 15.02.21 в 18:57

Арменският Св. Вартананц

Всеки втори четвъртък от втория месец на годината Арменската апостолическа православна църква отбелязва един от най-големите празници Св. Вартананц. Празникът заема важно място в сърцата на арменците. Той е посветен на една загубена битка, с която..

публикувано на 11.02.21 в 10:15
Част от екипът осъществяващ проекта

Феерия от мрак и светлина

„Феерия от мрак и светлина“ е проект, реализиран от Сдружението на творците с увреждания в България. Одобрен по програма „Публики“, модул „Творческа намеса в дигитална и публична среда“ при Национален фонд „Култура“ в Министерство на културата. Той..

публикувано на 09.02.21 в 15:20

Еврика! Успешни българи: Ана Колева

Ана Колева е поредното успяло българско момиче. В момента е докторант и главен асистент във Факултета по химия и фармация, Катедра „Органична химия и фармакология“ при СУ „Св. Кл. Охридски“. Как е стигнала до тук и как е направила избора между медицината..

публикувано на 08.02.21 в 17:00
Д-р Максим Бенвенисти

Д-р Максим Бенвенисти: „Никога вече“ и защо не бива да спираме да говорим за Холокоста

На 27 януари светът за 16 път отбеляза Международния ден на паметта на жертвите на Холокоста . Избран е защото на този ден през 1945 г. Червената армия влиза в концентрационния лагер "Аушвиц", където хиляди евреи са намерили смъртта си...

публикувано на 03.02.21 в 16:18
Здрава Каменова и Наталия Цекова

Наречи ме с моето име

Преди няколко години едно от многобройните Цигански колела се завъртя и увлече в своя бяг творчески тандем от две жени: актрисата - драматург Здрава Каменова и актрисата Наталия Цекова. Днес (30 януари) в Националния студентски дом е премиерата на..

публикувано на 30.01.21 в 08:25

Българските медии и присъствието на различните малцинства в тях

Наскоро светът отбеляза Международния ден на средствата за масова информация. От времето на Френската революция хората започнаха да наричат пресата Четвъртата власт. По-късно присъединиха към нея радиото и телевизията, а днес и интернет медиите. Но още от..

публикувано на 28.01.21 в 08:55