Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Еврика! Успешни българи: Иво Петров

Той току-що завърши Софийската математическа гимназия и ако свързаните с коронавируса обстоятелства не му попречат, тази есен Иво Петров ще бъде и студент в Кеймбридж. Ако го срещнете на улицата, едва ли ще разпознаете в него изключително талантливия..

публикувано на 10.08.20 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Радослав Тодоров

На 25-та Международна олимпиада по биология през 2014 г., България   печели два бронзови медала. Единият е на Радослав Тодоров – ученик от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов”, Враца.  Любовта на Радослав към биологията и успехите му на..

публикувано на 27.07.20 в 17:10

Еврика! Успешни българи: Мария Карабоева

В момента Мария Карабоева завършва трети курс в специалността молекулярна биология на СУ „Св. Климент Охридски“. Това което се набива на очи след първите няколко разменени думи, е разликата между крехката почти детска  външност и спокойната концентрация...

публикувано на 13.07.20 в 16:35

Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

„Аз съм един от тях – българските праведници на света“ беше мотото на националния литературен младежки конкурс, „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, който Центърът за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ гр. Бургас организира за..

публикувано на 23.06.20 в 13:28
Георги Богданов и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Национална мрежа за децата: Среден 3 за държавата

Миналата седмица Национална мрежа за децата (НМД) представи деветото поредно издание на годишния доклад „Бележник 2020“ , който оценява работата на държавните институции, отговарящи за грижите за децата и семействата. През всичките тези години „Бележникът..

публикувано на 23.06.20 в 13:05
Георги Александров (вляво) и акад. Кирил Боянов, председател на Съвета на фондация „Еврика“

Еврика! Успешни българи: Георги Александров

В момента Георги Александров е студент първи курс специалност квантова и космическа теоретична физика в СУ „Св. Кл. Охридски“. Заедно с това преподава в школата по математика на ученици от 11 и 12 клас в СМГ (Софийска математическа гимназия). С някои от тях..

публикувано на 22.06.20 в 17:15

Еврика! Успешни българи: Виктор Радивчев

За него медиите през годините говорят: „15 годишният Виктор Радивчев със златен медал от олимпиадата“ – август 2010; „Виктор Радивчев на точка от златото“ – 2014 год. … И още много и много подобни заглавия за сребърни и бронзови медали от международни..

публикувано на 08.06.20 в 17:05

Резултати от конкурса Зрящи сърца 2020

Вече 11 година поред все по това време – в най-близкия до 24 май понеделник, програма „Христо Ботев“ на БНР обявява резултатите от поетичния конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“. Заедно с това по традиция предаването „Познати и непознати“ ви..

обновено на 26.05.20 в 14:03
Димитър Каразапрянов

Еврика! Успешни българи: Димитър Каразапрянов

Когато Бог дарява талант на някого, този талант е придружен и от други. Така е и с бъдещия лекар и настоящ студент в Медицинския университет в София Димитър Каразапрянов. Могъл е да стане много неща – музикант, спортист, компютърен специалист, а вероятно..

публикувано на 18.05.20 в 17:15

SOS Детски селища България и Пътеките към свободата

Все повече и повече хора отварят сърцата си за другите до тях, все повече и повече се интересуват от съдбата на най-незащитените, сред които са и младежите, напускащи институциите, в които са израснали. И докато преди години грижата за тях се изчерпваше с..

публикувано на 13.05.20 в 18:28