Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

SOS Детски селища България за правата на децата

В края на миналата седмица се навършиха 31 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Една от най-големите международни организации, която се грижи за защита на правата на децата в България, е SOS Детски селища . Как Организацията..

публикувано на 26.11.20 в 08:25

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за..

публикувано на 25.11.20 в 08:35
Весела Георгиева

Еврика! Успешни българи: Весела Георгиева

Тя е родена и израснала в Казанлък. Тук завършва и средното си образование в местната ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ с профил „География и икономика с английски език“. Веднага кандидатства и я приемат „Библиотечно-информационни науки“ в СУ „Св...

публикувано на 23.11.20 в 16:45

Толерантността и как говорим за нея днес

Между двата полюса любов и омраза 20 век постави толерантността. Защото не ни достигаше (и достига) любов, за да обичаме ближния дори и когато не го мразехме (и мразим). И защото това ни отвращава (или бяхме научени, че е лошо да мразим), ние запълнихме..

публикувано на 17.11.20 в 16:50
Акад. Кирил Боянов, председател на Съвета на фондация „Еврика“, връчва сертификата за стипендията на Боряна Ненова

Еврика! Успешни българи: Боряна Ненова

„Един човек когато иска да успее, той може да успее навсякъде. Не съм съгласна, че няма реализация за младите в България. Когато си конкурентен, когато имаш знания, когато имаш умения – можеш да успееш!“ – в това вярва Боряна Ненова.  За своите постижения..

публикувано на 09.11.20 в 16:55

Будност и бъдеще

Помниш ли, уважаеми читателю/слушателю, приказката за тримата братя и златната ябълка? Само третият брат, воден от идеята да се сдобие със златната ябълка, останал буден през цялата нощ и успял да унищожи триглавата ламя. Останал буден, защото жертвал..

публикувано на 04.11.20 в 14:27

За живота на хората със зрителни увреждания в Шумен

Наскоро екипът на „Познати и непознати“ гостува в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен. Той се намира в центъра на града и е лесно достъпен. Ковид кризата повлия и върху неговата работа. На специалистите в..

публикувано на 28.10.20 в 15:31

Благотворителността като явление и начин живот

Замисляли ли сте се, уважаеми читатели/слушатели, защо трябва да говорим за благотворителността, преди да извършим доброто дело? Не, нали? Както не сте се замисляли, че е възможно, когато водени от ентусиазма и желанието да помогнем, понякога е..

публикувано на 27.10.20 в 13:58

Еврика! Успешни българи: Мирослав Димитров

Той е курсант от Националния военен университет „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен. Говори със самочувствие и радост за своите постижения и за всички предизвикателства, които са пред него. Така говорят хората, които имат щастието да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30
Къщата-музей на Добри Войников в Шумен

На арменски приказки с турско кафе

Миналата седмица екипът на „Познати и непознати“ беше на гости на приятелите на предаването арменци от град Шумен. Знаем тревогите им от месец почти насам… Близките им в Армения за пореден път са принудени да воюват за свободата си и те не могат да останат..

публикувано на 21.10.20 в 13:25