Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Възражда ли се фашизмът в България

Организатори на Луковмарш и други крайнодесни групировки нахлуха в Софийския университет по време на дискусия, организирана от Студентско общество за равенство. В продължение на почти два часа те отказваха да напуснат събитието, не се съобразиха с..

публикувано на 25.02.20 в 15:52
Деница Аврамова

Пътеките към свободата и SOS Детски селища България

Отговорността да правим избор и да вземаме решения накъде да поемем е една от най-трудните прояви на свободата. Осъзнаването на тази отговорност е особено болезнено за младежите, израснали в и напускащи институциите и алтернативните грижи. В..

публикувано на 25.02.20 в 15:35
Николай Стоименов

Еврика! Успешни българи: Николай Стоименов

„Упорит, трудолюбив, перфекционист и всеотдаен“ – така говорят другите за Николай Стоименов. А той казва за себе си, че е скромен, но никой не му вярвал, защото скромните не казвали, че са скромни. А иначе Николай Стоименов има зад гърба си вече няколко..

публикувано на 24.02.20 в 17:05
Вартануш Топакбашян, Коста Биков, Максим Делчев, Цвета Николова, Шефкие Чакър и Лиляна Ковачева

За майчините езици на етническите общности в България

„Родна реч омайна, сладка, що звучиш навред край мен; реч на мама и на татка, реч, що мълвя всеки ден“ Всеки представител на който и да етнос в България би могъл да каже подобни красиви думи за своя майчин език и всеки ще бъде прав. В края на тази..

публикувано на 18.02.20 в 15:09
Катина Клявкова и Цвета Николова

Катина Клявкова за медиацията и толерантността

Светът е шарен и различен. Как обаче различията да се съвместят, така че да не водят до конфликтни ситуации, които се решават с цената на човешки живот или животи; как да се намери най-доброто решение за двете (или повече) страни?  В името на..

публикувано на 11.02.20 в 15:27

Еврика! Успешни българи: Десислава Кръстанова

Тя е на 33 години, но изглежда доста по-малка. Може би заради дребния си ръст. Но достатъчно е да погледнеш походката и очите ѝ и всякакви заблуди за крехката модерно облечена жена, отпадат. Десислава Кръстанова е живо потвърждение на старата поговорка, че..

публикувано на 10.02.20 в 17:05
Мина Йовчева в студиото на програма „Христо Ботев“

Приказки от вчера, приказки от днес

Помните ли приказката за трите хляба? А за старата гаванка или за смелия син – този, който спасил баща си, когато ханът заповядал да се изтребят всички възрастни хора. Какви бяха приказките, които се разказваха за отношението към възрастните хора и какви са..

публикувано на 03.02.20 в 17:24

30 години SOS Детски селища България

Първата неправителствена организация в България, която започва прилагането на политика и грижи към децата в риск извън институциите, е SOS Детски селища България . Тя започва своята дейност през 1990 г. и затова цялата 2020-а минава под знака на тази..

публикувано на 29.01.20 в 12:05

Еврика! Успешни българи: Теодор Ангелов

Той е студент по медицина в Медицински университет – София. Последен курс е и вече има конкретни планове за бъдещето. Роден е в Монтана в семейството на офицер и учителка и може би на това се дължи ясният му и конкретен изказ. Или на опита,..

публикувано на 28.01.20 в 11:30
75 години от освобождението на оживелите в Аушвиц-Биркенау

Никога вече или памет за Холокоста

В деня, когато световната общественост отбелязва Международния ден за възпоменание на Холокоста, още веднъж ще кажем "Никога вече!" Госта в студиото на "Познати и непознати" е д-р Максим Бенвенисти от Организацията на евреите в България „Шалом“...

публикувано на 27.01.20 в 17:00