Илиана Цанова: Проблемът на Европа е липсата на апетит у банките и инвеститорите да поемат риск

БНР Новини

Как може българската икономика да бъде подкрепена от Европейския фонд за стратегически инвестиции и защо само една българска фирма досега се е възползвала от възможностите за финансиране, които предоставя планът "Юнкер"? - това беше въпросът, който зададохме на Илиана Цанова от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в "Нашият ден".

Въпреки че страната ни не е член на еврозоната, вече доста българи са на водещи позиции в европейските финансови инстиуции, които управляват фондове от милиарди евро. Илиана Цанова - бивш български служебен вицепремиер, през изминалата есен беше избрана от Европейския парламент за заместник-управител на ЕФСИ (инвестиционния фонд на ЕС за 345 млрд евро, известен като плана „Юнкер“). Поводът да я потърсим тези дни беше проведената през седмицата среща на бизнеса с правителството, в която тя участва.

Как да бъдат събудени „спящите“ в банките ресурси, по какъв начин да бъде провокиран интересът към инвестиции в конкурентоспособни производства, които съдават растеж, вкусът към поемането на повече риск; как Европа да излезе от като че ли налагащия се напоследък образ на Стария континент с малко уморена икономика и да се опита да настигне темповете на бързорастящите нови икономики? – това са въпросите, на които сегашното ръководство на ЕК отговори със създаването на Инвестиционния план на ЕВропа, т.нар. „план „Юнкер“, като основен инструмент за възобновяване на растежа в ЕС. Идеята е да бъде насочен финансов ресурс към тези проекти, които са важни за растежа в Европа, но поради една или друга причина не могат да привлекат финансов ресурс. Дейността на фонда се изпълнява от две институции – Европейската инвестиционна банка и Европейският инвестиционен фонд – банката на ЕС, която инвестира повече от 80 млрд евро годишно в икономиката на ЕВропа и малка част в държавите извън ЕС. „Банката има ресурса да осигури тези инвестиции в най-кратко време“ – заяви Илиана Цанова и уточни: „Не става дума за грантови схеми или за субсидии, а за широка гама от финансови продукти – дългосрочни кредити на много добри нива, гаранционни схеми за проекти на принципа на проектното финансиране, акционерен капитал на ниво проект или на ниво компании, или на ниво инвестиционен фонд, т.е. става въпрос за различни нива на поемане на риска на финансовите посредници – търговски банки, фондове за рисков капитал, фондове за стартиращ бизнес, но става дума за възмездни инструменти за поделяне на риска.“

Досега само една българска фирма се е възползвала от възможностите за финансиране, които предоставя планът „Юнкер“. Попитахме Илиана Цанова какви са изискванията към кандидатите. „Проектите, които кандидатстват, трябва да бъдат технически много добре подготвени и финансово добре издържани, трябва да генерират паричен поток, т.е. да бъдат подходящи за инвестиции със средства от частния бизнес. В същото време банките също трябва да бъдат подпомогнати с подходящи инструменти, така че да разширят кредитната си дейност, която в момента не е достатъчна за подкрепата на малкия и среден бизнес. Надявам се повече български банки да проявят интерес към продуктите, които се предлагат от фонда. За тази цел представителството на ЕК ще направи поредица от представяния за възможностите на ЕФСИ, първото от които ще бъде на 19 февруари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!