Проектът „Сподели България” - виртуална съкровищница на българската природа и история

БНР Новини
Добрин Димитров и Нина Цанева в студиото на "Нашият ден".

В изданието на „Нашият ден” от 25 февруари, четвъртък - специални гости бяха Георги Палпурин и Добрин Димитров – двама от екипа на проекта „Сподели България”, който създава една виртуална съкровищница на страната ни. С тяхното гостуване ние реализирахме, макар и само за времето на рубриката ни, една наша отдавнашна мечта - да дадем възможност на нашите слушатели да се почувстват като участници в предаването. Това се случва чрез използването на електронни технологии за 360-градусово видеозаснемане, което прави зрителя част от „мястото на събитието”.

Проектът „Сподели България” ни дава възможност да достигнем до най-интересните кътчета на сраната ни и да се почувстваме така, сякаш сме на самото място. Видеозаснеманията, реализирани досега от проекта, имат над 7 милиона посещения за малко повече от година!

Целта на проекта е да създадем национална база данни, от която да могат да се ползват институциите, бизнесът, образователната система. Амбицията ни е да популяризираме България извън границите на страната ни и по този начин нейните природни и исторически забележителности да бъдат по-добре капитализирани в най-добрия смисъл на думата - сподели Георги Палпурин.

Идеята беше на Георги. През лятото на миналата година се събрахме приятели и за една седмица изминахме около 3 хиляди км и заснехме над 50 обекта. В тях има и архитектура, и история, и култура изобщо, и природа. Всичко това, представено във виртуални 360-градусови турове, споделени от нас в интернет пространството, може да бъде ползвано безплатно от всеки един потребител - разказа Добрин Димитров.

Проектът, според авторите си, предвижда добавяне на текст, звук, вградено видео, дори и някои игрови форми, които впоследствие да бъдат надграждани с образователни цели. Работим върху продукт, който ще даде възможност на самите учители да създават уроци в такава среда - заяви Георги Палпурин.

Дано се реализира тази идея, още повече, че в новия закон за образованието е заложена дигитализация на учебния процес, а за електронно образование мечтаем отдавна!

Как ли ще изглежда продуктът на „Сподели България” след още една година например? Да си представим, че учителят по история има възможност да заведе учениците си на виртуална разходка в Казанлъшката гробница, ако няма възможност за истинска? Или пък, ако искате да си купите недвижим имот, вместо да губите време за оглед на място, да го разгледате виртуално?

Идеята на екипа е при посещенията си по места през тази година и при срещите си с хората да записват историите, които те често им споделят и които не са били публични досега. По този начин тези истории ще бъдат запазени и вградени във виртуалните им турове. Това ще даде възможност на широката аудитория да бъде представяно не само материалното, но и духовното ни наследство.

Да пожелаем успех на екипа на проекта „Сподели България”, който досега се реализира благодарение на помощта на своя спонсор. Дано всички тези чудесни идеи намерят подкрепа, за да бъдат реализирани!

„Важна е енергията, с която се докосваш до едно място” - споделиха накрая Георги и Добрин. Да се надяваме, че и енергията, с която ще се докоснат до нашето 37-мо студио (заснето на 360 градуса) всички, които четат този текст, ще бъде същата, която ви изпращаме и ние с посланията на двамата ни гости - на възхита от невероятната красота и история на страната ни и на интелигентно реализираното желание тя да бъде споделена.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!