Как да се предпазим от имотна измама

БНР Новини
Антоанета Итева, Камен Каменов, Анелия Торошанова, Захари Генов, Даниела Иванова, Жени Петрова (отляво надясно).
Снимка: Кирчо Стоичков

Какви са мерките на нотариалната гилдия за борба с имотните измами? Защо са необходими законодателни промени, за да може нотариусът да играе основна роля в определяне кръга на наследниците и квотите в наследството? Нотариусите настояват да се върне отмененото преди две години положение, при което Агенцията по вписвания не е издавала незаверени преписи – копия на нотариални актове. В другите европейски страни обикновен човек не може да поиска и да получи копие от нотариален акт на друг човек. Навсякъде имотният регистър е публичен, но достъпът до нотариалните актове е опосредстван. Извършва се чрез адвокати, нотариуси и други. Тази промяна е важна, защото има огромен риск от нова вълна имотни измами, след като на практика съществува възможност всеки да отиде в Агенцията по вписванията и да получи незаверен препис от нотариален акт на определено лице и имот.
Това копие лесно може да стане заверен препис и годно доказателство за прехвърляне на имот, най-вече в случаите, когато нотариалният акт е издаден преди 1992 година и не е вписан в информационната система на агенцията – предупреждават от нотариалната гилдия.
Чуйте съветите на гостите в студиото на „Законът и Темида“: нотариус Камен Каменов – зам.-председател на Камарата на нотариусите в България и консултант на предаването, Антоанета Итева – председател на Софийската регионална нотариална колегия, нотариусите Жени Петрова и Даниела Иванова – зам.-председатели на колегията, адвокат Захари Генов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!