Проф. Маргарита Ваклинова: Велики Преслав е моят живот

Снимка: БГНЕС
Проф. Маргарита Ваклинова – един от най-известните български археолози-проучватели на Средновековието гостува в Радиокафе. Тя е носител на наградата на Министерство на културата за цялостен принос в археологията Златен Грифон.
Чуйте какво сподели за Радио София проф. Ваклинова за културното ни наследство и отношението към паметниците на културата; необходим ли е Закон за старите столици; необходимо ли е увеличаване на финансирането на извършване на археологически проучвания, реставрация и консервация на значими археологически обекти?
От разговора с популярния археолог ще разберете интересни факти около археологическите проучвания и открития, свързани с Велики Преслав, за предполагаемия гроб на Борис Михаил и други любопитни археологически разкрития.
За мене Велики Преслав е животът ми. Тази година стават 53 години, откакто започнах разкопки там. Велики Преслав за мен е изживяване, една емоция. Когато отидох за първи път, беше много ранна сутрин, при изгрев слънце, беше една мистична мъглица, всичко беше като обвито, като опаковано. Велики Преслав е с едно великолепно местоположение, един ландшафт изключителен…..много голяма територия, това е един много голям укрепен средновековен град…
Чуйте още от нейния разказ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!