Над 6 млн. евро европейски инвестиции придават облика на Регионалния исторически музей - София

Снимка: БТА

През 1928 година по предложение на кмета Владимир Вазов се взима решение за основаването на градски музей. На 1 декември 1941 г. в сградата на площад „Бански” № 3 се открива първата постоянна експозиция на музея. Но сградата съществува много кратко до бомбардировките по време на Втората световна война, когато е разрушена. По-късно, през 1952 г., музеят, библиотеката, архивът и градската художествена галерия се отделят като самостоятелни институции.

Днес Музеят за история на София притежава над 120 00 движими културни ценности –находки от археологически разкопки, монети, накити, оръжия, облекла, ордени и медали, театрални плакати, оригинални документи и снимки, вещи на известни личности от историята на България - княз Александър I, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов. За библиотеката на музея с около 12 000 единици, за ролята на реставрационното ателие, политиката на музея за история на София по отношение на работата с доброволци.

Повече за историята на този център на културното наследство чуйте в разговора на Анелия Торошанова с д-р Надежда Кирова –директор на Регионалния исторически музей - София:

За Мариана Маринова, завеждащ научна, експозиционна и фондова дейност в Регионален исторически музей - София, това е най-красивата сграда в столицата. Целият й житейски път е свързан с музея. „Трябва да подхранваме историзма в младото поколение”, смята Маринова:


Най актуалните събития през декември в музея са временната изложба „Подаръкът”, коледното ателие, което ще бъде открито на 15 декември, коледен концерт, лекцията „Нумизматика”, която можете да чуете на 14 декември од 18.00 часа. Ерина Кръстева –връзки с обществеността на музея разказва и за една нова инициатива –рожден ден в музея:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!