Д-р Султанка Петрова: Нужно е преструктуриране на цялата система за закрила на детето

Снимка: БГНЕС
Системата за закрила на детето е изградена не последователно, централизирано, без да е съобразена с начините на прилагане. Нормативната уредба възлага различни правомощия на различни министерства, при което липсва механизъм за координация и комуникация между тях. Съществуващият в момента модел за закрила на детето доказва, че той не осигурява нужните условия за провеждане на ефективна политика за закрила на детето. Именно затова са нужни мерки, насочени към преструктуриране, трансформиране и разпределение правомощията между органите за закрила на детето и ново начало в прилагане политиките, свързани с това. - това каза днес д-р Султанка Петрова в авторската си рубрика „Очи в очи с д-р Петрова”. Тя е категорична, че всяко правителство подготвя програми и стратегии с придружаващ план за действие. Те са некоординирани и неефективни спрямо закрилата на детето, защото липсва механизъм за финансово осигуряване за тяхното изпълнение.
Предложението на д-р Султанка Петрова – народен представител в 43-то Народно събрание и председател на Националната женска организация на ВМРО е спешно преструктуриране и създаване на специализирана агенция към Министерския съвет, която пряко да отговаря за закрилата на децата, семейството, възрастните хора и хората с увреждания.
През годините на преход станахме свидетели на неефективността и грубо погазване правата на децата, техните родители, възрастните хора, и хората с увреждания. Нужно е преосмисляне на правомощията на министъра на МТСП по отношения правата на децата и уязвимите групи от населението. – това каза д-р Петрова днес в предаването „Законът и Темида”. Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!