Колекторските агенции – медиатор при разрешаване на спорове: С 22% нараства средният дълг у нас за 2016 година

БНР Новини
Райна Миткова и Анелия Торошанова в студиото на "Законът и Темида"
Снимка: Кирчо Стоичков

Днес специален гост в предаването „Законът и Темида“ беше Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.Намаляват дълговете, възложени за събиране към специализирани агенции, вследствие на рекордните продажби на лоши кредити. Бързите кредити се завръщат като основен източник на лоши дългове в страната.Бизнесът възлага все по-активно дългове на колекторски агенции, като секторът на търговията на едро е най-проблемен при компаниите. Това каза днес в предаването председателят на Асоциацията на колекторските агенции Райна Миткова. Тя коментира, че ръстът в средния размер на индивидуалния дълг на българина на практика е почти двоен спрямо този, който са отчели преди две години. А това е ясен показател, че макар и по-рядко, потребителите задлъжняват за все по-значителни суми.
Средният размер на необслужените задължения на българите нараства за поредна година, като този път покачването е с нови 22%. По данни Асоциацията на колекторските агенции в България дългът у нас през 2016 година е 912 лв. при 747 лв. през 2015 година.
Въпреки, че българите задлъжняват за все по-значими суми, броят на хората, които не успяват да заплатят заемите си,видимо намалява през 2016 г., което се отразява и върху общия обем необслужени вземания за периода. При компаниите се запазват нивата на междуфирмена задлъжнялост, но възложените за събиране вземания нарастват с 66%. Това е показател за повишаващата се зрялост на пазара и за отговорността на компаниите да се справят с междуфирмената задлъжнялост коментират от Асоциацията на колекторските агенции.
Райна Миткова уточни в юридическото предаване „Законът и Темида“, че от асоциацията не очакват съществени изменения и през 2017 година банките ще останат основен възложител, но с намаляващи обемни дългове за събиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!