Обществото увеличи доверието в българския нотариус

БНР Новини
Нотариус Камен Каменов
Снимка: Кирчо Стоичков

До няколко седмици ще заработи система, благодарение на която гражданите ще могат само с лична карта да регистрират автомобила си в КАТ при нотариус. Само преди седмица това беше оповестено от премиера Бойко Борисов след среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации, Нотариалната камара на България, на която бяха обсъдени мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите.
За това говори днес в авторската си рубрика „Минути с нотариус Каменов” в „Законът и Темида” нотариус Камен Каменов, заместник-председател на Камарата на нотариусите. Нотариусът ще може да проверява дали има запор върху МПС и дали са платени данъците на конкретния автомобил в НАП и общината и тогава ще изповядва сделката. Така гражданите ще спестяват време и финансови средства - обясни нотариус Каменов, консултант по нотариално право в юридическото предаване на БНР и припомни думите на премиера Борисов след срещата на 16 юни. „Когато има административна тежест или когато хората губят дни, за да извадят един документ или той непрекъснато му се иска - всичко това създава усещане за тревожност, за корупция и за напрежение в обществото”.
Чуйте повече за резултатите от срещата и оценката на премиера Бойко Борисов за работата на нотариалната камара от интервюто на Анелия Торошанова с нотариус Камен Каменов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!