1 млрд. евро ще усвои Столичната община за транспорт и инфраструктура до 2020 г.

Снимка: Олга Добрева

Общо около 1 млрд. евро ще бъдат инвестирани в транспорта възстановяването на градската среда до 2020 година, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев по време на нестандартна пресконференция. Срещата с представителите на медиите се състоя в един от новите швейцарски трамвай, доставени по втория етап на проекта "Интегриран градски транспорт".

Крусев отбеляза, че най-големият проект е изграждането на метрото, като общата му стойност, включително цената на новите метровлакове, е около 500 млн. евро:

Това ни е най-важния транспортен и екологичн проект, 90 000 тона са вредните емисии, които ще бъдат спестени с пускането на треттата линия на метрото.

Заместник-кметът по транспорта говори и за цялостната реконструкция, която ще се извърши по бул. "Цар Борис III" и по бул. "Граф Игнатиев". Ремонтите ще запонат след приключване на административните процедури и избор на изпълнител. Предстои да бъде подменена цялата настилка не само по трасето на трамваите, но и на самите площади „Славейков“ и „Гарибалди“.

Евгени Крусев каза още, че два нови автобуса по линия 111 са пуснати от днес, а обслужващите автобуси по линията ще бъдат увеличени общо с четири . Освен това Общината ще закупи 120 нови автобуса, които се движат на природен газ, като до момента са доставени 60 такива превозни средства и остава да бъдат доставени още толкова със средства от общинския бюджет. Те ще бъдат разпределени по всички линии на градския транспорт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!