Усещане за сигурност

БНР Новини
Отец Рафаил и Цвета Николова
Снимка: Кирчо Стоичков

Критерий за сигурност е усещането за сигурност – така твърдят специалистите по национална сигурност. Но какво усещане за сигурност и колко сигурен можеш да се чувстваш в собствената си държава, ако те бият заради забрадката ти? Както се случи миналата седмица със съпругата и дъщерите на зам. главния мюфтия Бирали Мюмюн Бирали. Или ако те бият заради това, че си отказал да получиш помощ, както се случи със спортистите в Асеновград. Или ако те бият защото си лекар, който си вършиш работата, както се случи с дежурната гинеколожка. Само ден преди инцидента г-н Бирали разказа в „Познати и непознати“ притча за дързостта на един ученик, който решил да изпита своя учител. Ще я преразкажа сега.
И тъй, един ученик решил да изпита своя учител. Хванал от гората пъстра пеперуда, скрил я в длани и си рекъл: „Ще попитам учителя жива ли е пеперудата или мъртва. Ако той каже, че е жива, аз ще я притисна в дланите си, тя ще умре, а аз ще му покажа, че той не е прав. Ако каже, че е мъртва, аз ще разтворя ръце, тя ще отлети, а аз отново ще му покажа, че той греши“. Както решил, тъй и сторил дръзкият ученик. Но когато задал въпроса жива ли е пеперудата или мъртва, Учителят отговорил: „Дете мое, всичко е в твоите ръце“.
Поуката тук е, че наистина всичко е в нашите ръце. Можем да овладеем страха, да преодолеем предразсъдъците и стереотипното си мислене. Единият възможен път е този. Другият е да се оставим да ни водят страхът, омразата, страстите, желанието за мъст и псевдо патриотичните ни изблици. Това е вторият път. А накъде води той всички можем да си отговорим. Факт е, че раните от етническите конфликти не заздравяват лесно.
Нелсън Мандела е казал: Всеки от нас е длъжен да си зададе въпроса: направил ли съм зависещото от мен, за да обезпеча стабилен мир и благоденствие в моят град, в моята страна?
В „Познати и непознати“, направихме опит да сторим зависещото от нас в разговор с проф. Евгения Иванова, преподавател в НБУ, автор на книги и студии, изследващи етно-религиозните взаимоотношения на Балканите, и отец Рафаил от Кладнишкия манастир.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!