Поколение, намерено между образованието и науката

"Апетит за образование чрез практика" – такова е името на научно-образователен проект, чиято мисия е да създава среда, в която децата могат да развиват вече придобити знания и умения чрез практическо обучение. Това се случва, когато екипът на..

публикувано на 23.01.20 в 10:55

Помагат ли действително учебниците по български език на учениците

Въпросът може и да звучи абсурдно, но за всеки добросъвестен и талантлив учител, за всеки ангажиран родител, за независимия и компетентен поглед изобщо е  повече от логичен. Проблемите са в няколко основни посоки и в различна степен са общи за..

публикувано на 23.01.20 в 08:30

Домашното насилие – кошмар без край

Родната статистика сочи, че всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. Едно проучване на Евробарометър преди време пък показа, че 44% от българите намират домашното насилие за личен въпрос, който трябва да се решава в семейството. Докато четем..

публикувано на 21.01.20 в 15:14

Геополитическите амбиции на Турция

В последните 5 години геополитическите амбиции на Турция видимо нараснаха. Правителството на Ердоган престана да се съобразява с големите геополитически играчи и демонстрира независим и експанзивен външнополитически курс. В основата на този курс, според..

публикувано на 20.01.20 в 09:55
Изложба на Салвадор Дали в Матера

Гуанджоу в Китай – град от бъдещето. Пътеводител из „вкусните“ градчета на Пулия

Българска група предприема европейско турне със световни изпълнители! Не, това не е измамен блян, а жива истина. След месец Врабевски Super Band ще премине като рок тайфун през Варна, Пловдив и София, за да продължи към Амстердам и Кьолн. А на сцената с..

публикувано на 20.01.20 в 09:10

Наслука в трудно време

Зимата не е най-активният сезон за риболов, но това не пречи и по това време да има новини. Преди време за пет години бе забранен уловът на есетрови риби в Дунав и в Черно море, за да бъде опазена популацията им, условията за подледен риболов тази зима не..

публикувано на 17.01.20 в 16:40

Загадъчните флуиди

Какви модерни предизвикателства, свързани както с водната капка и движението на кръвта по кръвоносните съдове, така и с петролопроводите, слънчевия вятър, земната магнитосфера и въздушните течения откриват учените, които работят в областта на механиката..

публикувано на 16.01.20 в 16:40
Йоана Митева, проф. Стоянка Кендерова и проф. Симеон Евстатиев

История на ориенталистиката и ислямознанието: 45 години арабистика в България

В момента, когато в Близкия изток отново се разгаря конфликт, от който може да тръгне дори световен пожар, българската арабистика и ислямознание честват своя 45-годишен юбилей. Тръгнала като клон на османистиката, тя се отделя в средата на ХХ век и..

публикувано на 15.01.20 в 17:15
Академик Дамян Дамянов

Може ли да се върне доверието между лекар и пациент

Върнете доверието към лекарското съсловие! За това апелира в студиото на „За здравето“ хирургът акад. Дамян Дамянов. Повечето от лекарските грешки са случайни като събития, а след това могат да бъдат класифицирани. Най-често се греши при най-честите..

публикувано на 15.01.20 в 09:15

Старинни български селищни имена в Царибродско

Политиката може да прекроява граници, да пречупва човешки съдби, да разделя семейства и да преиначава историята в полза на властимащите. Тя обаче не може да заличи следите, оставени от истинската история на държавите и народите. Имената на селища, местности..

публикувано на 14.01.20 в 17:00