Българските писатели в "Наказателната колония"

Когато настъпва превратът на 9 септември 1944 г., работническо-селският терор се развихря по градове, села и паланки с невиждана ярост. Стотици са убитите, затворените и пребитите – хиляди. Особено внимание тази методична жестокост отделя на пишещите..

публикувано на 21.02.24 в 18:16

Метеор през хартията – Епизод 1: Петя Дубарова

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 1 – Петя Дубарова За напусналата този свят само на седемнайсет години през 1979..

публикувано на 21.02.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

Идва ли краят на силициевата ера

Силициевата ера започва през втората половина на ХХ век с откритието на транзисторите на базата на полупроводниковите материали, припомни проф. Евгения Вълчева в предаването "Следобед за любопитните". Прави се аналогия с историческите ери, през които..

публикувано на 20.02.24 в 16:50

Първата образователна ескейп стая: Загадките на климатичните промени

Коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея – въпрос за любителите на загадки. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая в България. Стаята се намира в подземните помещения на Царската градина в София. Подземието е..

публикувано на 20.02.24 в 13:10
Св. Кирил и св. Методий – стенопис (1849 г.), Захарий Зограф,
Преображенски манастир

Интерактивна карта показва местата на паметта за св. Кирил и Методий

Картата е част от продукцията на учените от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките в последователните им усилия да направят видими за широката публика изследванията и постиженията в изучаването на огромното като..

публикувано на 20.02.24 в 11:42
Проф. Димитър Петков

Нещата от живота

Заглавието на класическия френски филм може универсално да илюстрира редица житейски неволи, включително и здравословни. Затова нарекохме така срещата в ефир с проф. Димитър Петков – кардиохирург, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина"...

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Иво Михов

За квантовите компютри и технологии

За квантовите компютри и технологии и България е темата на разговора с докторанта по физика Иво Михов. Не само у нас, но и в много държави по света вече има създадени квантови компютри, но са необходими много средства, за да могат те практически да..

публикувано на 19.02.24 в 17:10

Как се пътува с цигулка за $17 милиона?

Цигуларят Чарли Сием, смятан за олицетворение на модерния изпълнител на 21 век, неотдавна изнесе концерт в зала "България". Роден е в Лондон в семейството на майка британка и баща норвежец, един от най-влиятелните собственици на корабостроителници...

публикувано на 19.02.24 в 08:35

Майсторене и математика в споделената работилница МИНТИ

В ранните ученически спомени на по-зрелите поколения непременно присъства и кабинетът по трудово обучение или по-късно труд и техника, в който без особен ентусиазъм дялкахме бъркалки за сладко, ковяхме свещници, упражнявахме бод зад игла, бродирахме..

публикувано на 19.02.24 в 08:20

Цвете в епруветка

Ако искате да (си) подарите цвете, което няма да увехне бързо, ако искате да расте, без да са нужни грижи, има решение. Двама млади български биотехнолози вече са го намерили. Те са Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова – създатели на проекта "Цвете в..

публикувано на 16.02.24 в 15:50