Северозапазена България

Дестинацията е Северозападна България и онези кътчета в родината ни, които по една или друга причина остават неизвестни за мнозина. За тях разказват гостите – Мариана Гомилева, Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, а техен домакин е водещата Ирина..

публикувано на 28.03.20 в 08:15

Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита

Съвместните разработки на учените от БАН с техни колеги от партньорски организации, включили се при осъществяването на Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“, са си поставили амбициозни цели в името на едно по-чисто бъдеще,..

публикувано на 27.03.20 в 09:35
Остров „Св. Анастасия“ в Бургаския залив в Черно море

Европейските острови и островите в България

Без да е пищно екзотичен, както островната зона между Тропика на Рака и Тропика на Козирога, Старият континент също може да се похвали със сложна брегова линия и любопитни, далеч не само за туристите, острови. За някои от най-интересните, сред които се..

публикувано на 26.03.20 в 09:45

Професия военен кореспондент 1877-1878

Руско-турската война от 1877-1878 г. е резултат – заедно с всичко друго, също така и от информациите и репортажите на журналистите от опустошената след Априлското въстание 1876 г. българска земя. Общественото мнение се надига, в Западна Европа и в Руската..

публикувано на 25.03.20 в 17:10
Д-р Александър Носиков

Не можем да спрем да лекуваме нашите сърдечноболни пациенти

"Ние, кардиолозите, не можем да спрем да лекуваме нашите сърдечноболни пациенти, не можем и да ги лекуваме онлайн – каза д-р Александър Носиков, гост на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден". В болницата, където работи той, има изградени ясни правила..

публикувано на 25.03.20 в 14:28
Молукските острови са любимо място за гмуркане

На Молукските острови – летиш с луд бамбук и галиш змиорка

Коронавирусът ни сложи под безсрочен домашен арест, но жаждата за пътешествия е неутолима. Затова, докато гледаме да не излизаме навън, ще ви разхождам чрез четивата си до далечни и непознати страни. Само на Молукските острови можеш да летиш с..

публикувано на 25.03.20 в 10:05

Помагат ли действително учебниците по български език на учениците

Въпросът може и да звучи абсурдно, но за всеки добросъвестен и талантлив учител, за всеки ангажиран родител, за независимия и компетентен поглед изобщо е  повече от логичен. Проблемите са в няколко основни посоки и в различна степен са общи за..

публикувано на 24.03.20 в 17:32

Отново за безкрайната тема

Не само глупостта човешка, природата също е безкрайна, така че за нея един час говорене не стига. Ние по шаблон говорим за родните пътища, за родните политици, за родния спорт... Но природата на България наистина ни e родна, ето защо през тази седмица ще..

публикувано на 24.03.20 в 11:05
Акад. Кирил Боянов, председател на съвета на фондация „Еврика“ и Любен Бориславов

Еврика! Успешни българи: Любен Бориславов

За 2019 година фондация „Еврика“ връчи стипендии на 48 изявени студенти и ученици по природни науки.  Стипендията „За постижения в овладяването на химията и химичните технологии“ на името на академик Ростислав Каишев получи студентът от СУ „Св. Климент..

публикувано на 23.03.20 в 16:55
Д-р Мария Петрова

Пазете лекарите, за да сте здрави

"Болката не може да се отложи за след края на извънредното положение. Ако сте пациент и имате оплакване, няма как да не се обърнете към специалист, но бъдете отговорни – съветва д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право в предаването "Нашият ден"...

публикувано на 23.03.20 в 14:17