Идеите на Левски и идеалът Левски днес

БНР Новини
Виктория Миткова, Радослава Манова, Анета Янакиева (отляво надясно) и Методи Методиев в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Кирчо Стоичков

„Всичките народи в нея щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчина, и за евреина и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“
Тези и подобни на тях думи често сме ги чували, и често ще ги чуваме тези дни. Защото днес народът ни отбелязва 180 години от рождението на Апостола. Заедно с това често чуваме и упреци, че за Апостола и за останалите герои се сещаме само на годишнините. Но не е ли важно прилагането, а не колко пъти и по какъв повод ги цитираме. Та прилагаме ли днес заветите на Левски и следваме ли личния му пример? Идеалите на Апостола повече в устата или повече в сърцата и делата ни са днес? В търсене на отговори на тези въпроси разговаряхме с журналистката Анета Янакиева – събрала песните за Левски в новата си книга „Небе се с ръка не стига“; Радослава Манова, гл. секретар на община Перник; Виктория Миткова – абитуриентка, която ни изпя две песни за Левски в акомпанимент на гъдуларя Методи Методиев. Разговорът ни започна от това как община Перник отбеляза 180-ата годишнина от рождението на Апостола.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!