Филмът „Безбог“ номиран за наградата Европейско откритие

Актрисата Ирена Иванова: Смятам, че филмът има реален шанс да спечели

Кадър от филма "Безбог"

Филмът "Безбог" на режисьора Ралица Петрова е сред петте номинирани филма за Европейско откритие - Prix Fipresci на Европейската филмова академия. Първите номинации в две от категориите вече са обявени - за европейско откритие и за късометражен филм.

"Безбог" е в копродукция с Дания и Франция. Той вече спечели голямата награда "Златен леопард" на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария,както знаете Ирена Иванова е носител на наградата на журито „Сърцето на Сараево“ за главна женска роля във филма „Безбог“.

Жестока изненада беше, защото доста филми се борят за да бъдат номирани от Европейската филмова академия, признава Ирена.

Мисля, че има голям шанс, най-малко филмът вече циркулира по доста ервопейски, световни филмови подиуми, спечели много големи награди и смятам, че има абсолютнбо реален шанс да спечели, допълва актрисата.

Останалите номинации на Европейската филмова академия ще бъдат обявени на 4 ноември на филмовия фестивал в Севиля, Испания. В предстоящите седмици над 3000 членове на академията ще гласуват за филмите, които според тях са достойни за номинации. Раздаването на наградите ще се случи за 30-та поредна година на 9 декември в Берлин.

Зрителите ще имат възможност да гледат "Безбог" на 25 октомври от 20:35 часа в Дома на киното в София. Самата Ирена Иванова и други членове на екипа на филма, ще присъстват на прожекцията, като почитателите им ще могат да се срещнат и разговарят с тях. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!