В рубриката „Човекът“: арх. Пламен Мирянов

БНР Новини
Снимка: Емил Николов

Представяме Ви един от достойните българи в конкурса на вестник „24 часа“ – 28-годишния арх. Пламен Мирянов, отличен през тази година за приноса му за развитие на обществото.
Архитект Пламен Мирянов засне поредица от филми, свързани с красотата и богата история на България, част от които представи по време на предварителния скрининг на най-престижния моден филмов фестивал ASVOFF9. Сред кадрите са потопената църква в Жребчево, Седемте рилски езера, Кръстова гора, пещерата „Проходна“ и други.
Поредицата „Нашият дом е България“ включва и двата му филма „Свещената азбука“, която разказва за глаголицата и „Духът на знамето“ – за 300 метровото българско знаме, развято по време на събора в Рожен, с които подкрепя усилията за съхранение на националните традиции, културата и фолклора на България.

Архитект Мирянов и неговите съмишленици намериха своя начин да отправят послание към учениците от столичното 119-то училище – на фасадата на сграда срещу училището изписаха библейски текст на глаголица и кирилица, който посреща погледа на учениците, когато излязат навън.
Всичко добро мога да приема, всичко добро мога да направя и когато направя някое добро, няма сила, която да ми противостои – гласи текстът.

Какво кара един млад човек да се заема с подобни каузи, каква е целта му? – попитахме арх. Мирянов.
Да въздействаме на зрителите, да помнят какво имаме в България и да не бягат надалече, а, ако бягат, да се върнат – беше отговорът.
Повече за каузите на арх. Мирянов можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!