"Пендари", "Мъхмарон" и балетна школа - отворени прозорчета към изкуството

4
Снимка: pixabay.com
Нели Петрова е педагог в балетната школа към читалището. Тя казва: „Аз съм не само педагог на тези деца, аз се чувствам като техен родител. Живея с грижите и радостите им. Те са част от мен, ние сме като едно голямо семейство. Обстановката тук е страхотна.“ Според Нели Петрова за децата е най-добре да започнат уроци по балет, когато са навършили 5 години. Част от възпитаниците на читалището вече са ученици в балетното училище.

Школата ни учи децата на грация, помага им да се справят с агресията, която срещат в училище. Те придобиват усещане за естетика, допълва преподавателката

Театрално студио „Мъхмарон“ отваря врати през 2004 година като част от читалищната дейност. Ръководител на групите е Ваня Лилова. Децата се учат на актьорско майсторство, подготвят представления и игри, а също така се забавляват много. В момента малчуганите работят върху коледна пиеса, която ще представят пред родители и любители на театралното изкуство на 17 декември. Някои от тях свирят на музикални инструменти, което придава допълнителна емоция на представленията.


Част от читалищната дейност е съставът за народни танци „Пендари“с корепетитор Георги Георгиев. Според колегите си Георги е един от най-добрите акордеонисти в България. Той самият се определя по-скромно:„Аз съм най-високият акордеонист“. Той свири на този интересен инструмент от 40 години, а сега преподава на децата от „Пендари“:

Тук децата идват на 6-годишна възраст, а най-големите са в 7-и клас. Всеотдайни са и се развиват с труд и дисциплина. Трябва да възпитаваме децата си да обичат народните традиции и танци, да познават носиите. Проблемът в българските школи е, че преподавателите не са лицензирани и нямат опит в работата с деца.

Съставът ще ни зарадва с коледно представление на 19 декември от 18:30 часа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия