Доц. Ана Джумалиева: През 2017 г. в Комисията за защита от дискриминация са постъпили най-много жалби, свързани с упражняването на правото на труд

Снимка: личен архив

2017 година беше изключително динамична година, бяха направени промени в състава на Комисията, наситена със събития от национален мащаб и международни мероприятия. Тази година реализирахме един много голям проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, направихме голямо социологическо проучване, обучихме голяма група от хора, които имат интерес към въпросите, свързани със защита от дискриминация. В международен план едно сериозно събитие от март 2017 е организирането съвместно с посолството на САЩ в България на семинар за защита на свободата на вероизповеданията. Освен това преди по-малко от месец на посещение в Комисията беше еврокомисарката по равнопоставеността и подписахме меморандум за споразумение и сътрудничество по въпросите на равенството и равнопоставеността. Годината беше натоварена и откъм жалби и сигнали към Комисията за защита от дискриминация. – това каза доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.
В предаването доц. Джумалиева допълни, че що се отнася до 2018 г., предизвикателство е кампанията за достъпна България, която стартира през декември и върху която ще се постави акцент през следващата година.
По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ предстои да започне нов проект с акцент върху дискриминация на работното място и по отношение на упражняване правото на труд, нещо съвсем ново за страната ни.
В тази връзка е сертифицирането на работодателите с оглед на това да не допускат дискриминация на работното място. От изследванията и проучванията, направени до този момент в Комисията, става ясно, че най-много случаи на дискриминация има по отношение на упражняване на правото на труд, най-често комисията е сезирана по този повод – хората се чувстват дискриминирани по време на самите интервюта за работа, още от обявите за работа, майки, връщащи се от майчинство са третирани неравнопоставено
– уточни доц. Джумалиева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!