Народното събрание прие промени в Закона за авторските права на първо четене

Как промените в Закона за авторското право и сродните му права ще помогнат на управлението на авторските права?

БНР Новини
Христиан Митев и Анелия Торошанова в студиото на "Законът и Темида"
Снимка: Василена Мирчева
С промените в Закона за авторското право и сродните му права ще се намери баланс между интересите на носителите на права и техните организации за колективно управление от една страна и ползвателите на обекти на авторски и сродни права и техните организации от друга. Необходимо е създаването на конкурентна среда, която да защити интересите на творците и да ги мотивира да създават творчески продукт.
Промените, които бяха приети в пленарна зала на първо четене са свързани с въвеждането на Директива на Европейския Съюз и Съвета на Европа от 2014 година. Нашата страна трябваше да въведе тази Директива до април 2016 г., но това не се случи заради краткото съществуване на 43 Народно събрание. Сега с минаването на законопроекта на първо четене ще бъде предотвратена възможността България да плаща санкции и неустойки по 20 000 евро на ден.
Защо се налагат тези промени? Какви са акцентите на Директива 2014/26 /ЕС? Чуйте отговорите на тези въпроси от интервюто в звуковия файл с Христиан Митев – съвносител на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, заместник-председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!