Славчо Атанасов: Не само Българската православна църква се обяви против Истанбулската конвенция, но се получи и обединение на всички традиционни религии в България

БНР Новини
Славчо Атанасов и Анелия Торошанова в студиото на "Законът и Темида"
Снимка: Кирчо Стоичков

Управляващата партия ГЕРБ в четвъртък отложи ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с мотива, че трябва да се проведе по-задълбочен дебат по тази тема, но пое ангажимент Конвенцията да мине през пленарната зала на Народното събрание до края на ротационното европредседателство. Премиерът Бойко Борисов коментира от Давос, че“ България ще приеме Конвенцията, но с „резерви“, така че всички да са спокойни“.
БСП иска референдум за Истанбулската конвенция. Депутатите в Парламентарната комисия по външна политика дадоха зелена светлина на законопроекта за ратифициране на Конвенцията. В Комисията по правни въпроси с председател Данаил Кирилов БСП и „Обединени патриоти“ надделяха с предложението дискусията да бъде отложена.
Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание първа отхвърли предложението за ратифициране на т.н. Истанбулска конвенция. „В Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие има 5 скандални члена, които изцяло променят нейната същност. Те отварят вратата на еднополовите бракове и налагат нестереотипни роли на половете, различни от традиционно утвърдените „мъж“ и „жена“. Важно е, че не само българската православна църква се обяви против Истанбулската конвенция, но се получи и обединение на всички традиционни религии в България.Това каза народният представител Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в ефира на юридическото предаване „Законът и Темида“. Чуйте повече по темата в линка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!