Защитени ли са правата на децата в институциите?

БНР Новини
Вера Иванова (вляво) и Росица Букова
Снимка: Росица Михова

Според Росица Букова, председател на Движението на българските майки, правата на децата в институциите не са защитени. Не действат механизмите за пълноценна грижа за всяко дете и няма добра координация между институциите, които се занимават със закрила на децата. Най-важният проблем в центровете за настаняване от семеен тип – това е неразпознаването на проблема. Екипите не могат да идентифицират проблемното поведение на децата, например в тийнейджърска възраст, или приемат едно нормално за тази възраст поведение като проблемно. Няма единна структура, която да защитава правата на тези деца. Трябва да има мобилни екипи, които да са в непрекъсната готовност за действие. ДАЗД и АСП трябва да бъдат преструктурирани. Един голям проблем е фактът, че социалните работници са неподкрепени, няма достатъчно супервизии и срещи с тях.

В предаването участва и Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата, която уточни, че няма качествен контрол и че институциите взаимно се сезират след намесата на медиите.

Надежда Денева, бивш директор на регионална дирекция социално подпомагане, казва, че още със създаването на системата за закрила на детето е заложен сериозен проблем: ДАЗД няма връзка с териториалните структури. Много важен факт е, че зад проблемите в сферата за закрилата на децата се крият много други проблеми: несъстоялата се интеграция на ромите, на децата с увреждания, липсата на подкрепа за семействата. Според Надежда Денева една спешна мярка, която трябва да бъде взета, е преразглеждането на структурите за закрила на детето.

Камелия Николова, главен директор на дирекция „Контрол по правата на детето” в ДАЗД говори в предаването за правомощията на председателя на ДАЗД. На въпрос на водещата за реалния контрол, който агенцията упражнява във връзка със закрилата на децата, г-жа Николова отговаря, че в периода 2016-2017 са осъществени 53 проверки в центровете за настаняване от семеен тип – планови и след сигнал. Що се отнася до случая в Борован, тя коментира, че всеки доставчик на социални услуги е длъжен да разработи ясна процедура за вътрешен контрол, като в конкретната ситуация това е кметът на населеното място.

Повече подробности чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!