Как се променят библиотеките днес

Снимка: glbulgaria.bg
„Прекарвах 3 дни в седмицата в рамките на 10 години в библиотеките да се самообразовам – по-добро е от колеж. Хората трябва да се самообразоват. Можеш да имаш пълно образование безплатно. Накрая на 10-те години, бях прочел всяка книга в близката библиотека и бях написал хиляди истории.” Това пише преди близо половин век Рей Бредбъри. И със сигурност не е единственият, който отдава толкова голямо значение на библиотеките и музеите.
Британският писател и драматург Бърнард Шоу твърди, че училището не го е научило на нищо – вместо това той сам с самообразова благодарение на Библията и на Британския музей, който посещава.
Марк Твен също е на страната на библиотеките. „Обществената библиотека е най-издръжливият от всички паметници, най-истинският монумент в чест на запазването на случка, име или страст. Тя е уважавана от войни и революции, защото тя винаги ги надживява”, пише Марк Твен.
Говорим за библиотеките, защото само преди дни завърши и Националния форум „Библиотеките днес“, организиран от фондация „Глобални библиотеки – България“, посветен на ролята на обществените библиотеки за насърчаване на информационната грамотност, гражданското участие и ученето през целия живот. Със Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки – България“ говорим за това как се променят библиотеките днес.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!