Хранене, здраве и научни изследвания в Световния ден за борба с диабета

БНР Новини
Проф. Здравко Каменов, Мария Христова и доц. Даниела Попова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Александрова

В Световния ден за борба с диабета в „Нашият ден“ поглеждаме към рисковите профили и превенциите, свързани с диабета, който продължава да уврежда и покосява живота на милиони хора по света. Денят по традиция се отбелязва на всяка годишнина от рождението на канадския лекар и физиолог Фредерик Бантинг – един от откривателите на инсулина и лауреат на Нобелова награда за 1923 г. Почти век по-късно борбата със заболяването продължава, а редица фактори от т.нар. модерен живот и начин на движение и хранене утежняват ситуацията.
Защо превенцията е изключително важна за лечението на диабета и в двата типа и какво е необходимо да направим, за да сме спокойни, че няма да бъдем засегнати от болестта? Какви са хранителните режими, които е добре да следваме в началото на Коледните пости и какви грешки допускаме с диетите, които назначаваме сами на себе си и предприемаме без мнение на лекар? Как и защо начинът ни на живот влияе върху здравето и колко и какво зависи от нас? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл от проф. Здравко Каменов и доц. Даниела Попова.





Какво генетично изследване за превенция на диабет разработва екип от лекари от Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет в София, съвместно с българския биотехнологичен стартъп „Нутриген“ – информация в звуковия файл от д-р Марта Михайлова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!