Йордан Цонев: Отстъпката на ДПС за ЦИК не е проява на слабост

Снимка: БГНЕС

Контрапродуктивно е да продължаваме този разговор в обществото. Изразихме ясна позиция чрез председателя на ДПС Местан в декларация, в която се казва, че актът на президента за определяне на ЦИК е несправедлив и не отговаря на изискванията на закона, заяви пред БНТ депутатът от ДПС и председател на парламентарната комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. Нека тежи на съвестта на президента защо точно ДПС е ощетено и как това се тълкува в обществото, каза още той.

Цонев беше категоричен, че отношенията им с ГЕРБ няма да се затоплят, заради принципни съображения. ДПС смята, че ГЕРБ е партия, която е направила много лоши неща за България, неглижирала е институциите, опитала се е да разбие партийния модел в българската демокрация. Цонев нарече Бойко Борисов “хитрец”. Вчерашната благодарност на лидера на ГЕРБ той определи като “евтини популистки номера”.

Относно реакцията на БСП Цонев обясни, че те не са във властта, за да са доволни коалиционните партньори. БСП да спрат да се занимават с мантрата "ДПС преяждат с власт", защото това е категорично невярно, каза депутатът.

Според него отстъпката на ДПС не е проява на слабост, а знак за търсене на диалог. Извън подкрепата за кабинета "Орешарски" отношенията между двете партии нямат значение за обществото, смята Цонев.

Йордан Цонев коментира и друга горещата тема - за Сметната палата. Той каза, че още при промяната на Закона за Сметната палата от ДПС са се заканили, че като се върнат на власт ще върнат стария закон и сега изпълняват обещанието си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!