Консултативният съвет по тютюна утвърди ставките, договорени миналата седмица

Снимка: БГНЕС

„Удовлетворена съм, че се стигна до приемлив вариант за разпределяне на средствата за тютюнопроизводителите“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на Консултативния съвет по тютюна, на който бяха официално одобрени ставките за килограм по националните доплащания за кампания 2014 г. Членовете на консултативния съвет приеха единодушно разпределението на средствата. Ставките бяха договорени на над 9-часова среща миналата седмица. Вариантът запазва социалния елемент, който беше поставен като изискване от Министерството. Средствата за кампания 2014 г. са в размер на 107 млн. лв. Одобрено беше разпределението по сортови групи.

За „Басми“:
- От 0 до 1000 кг - 3.09 лв./кг
- От 1 000 кг до 2 000 кг - 3,00 лв./кг
- Над 2 000 кг - 2,00 лв./кг
За „Каба Кулак“ - 1,58 лв./кг
За „Бърлей“ - 1,15 лв./кг
За „Виржиния“ - 0,91 лв./кг

На следващото заседание на Консултативният съвет по тютюна ще бъдат разгледани и промени в Закона за тютюна.

„Ние сме единственият бранш, който запази размера на субсидиите от миналата година”. Това заяви за Радио Шумен председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев след Консултативния съвет по тютюна. „Средствата за националните доплащания са утвърдени, очаква се да бъде издадена заповед и до края на месеца парите да бъдат преведени на тютюнопроизводителите“, поясни Филев. На срещата бяха обсъдени и промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.
„Те предвижат да има сигурност и визия за целия бранш. Да има сигурен пазар, производителите да имат договори за търговията за тютюна. Освен това е важно да има защитни механизми и адекватно оценяване на тютюневата суровина, както и тя да се плаща навреме“, обясни Филев.
По отношение на изкупната кампания, Цветан Филев съобщи, че все още има 150 тона неизкупен тютюн в Южна България, а в Североизточна е изкупен на 100% след протестите на стопаните миналия месец. „Дори се намесиха фирми, които не са изкупували тютюн в региона”, допълни Филев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!