Стефан Георгиев-Шифура: Брейкът ти дава свобода

БНР Новини
Снимка: личен архив

Едно от най-големите събития в брейка – „Битката на годината” („Battle of the Year”), което е и с ранг на световно първенство, събра в Есен, Германия, танцьори от цял свят в този стил, за да определи най-добрите. Със световна титла оттам се завърна и българинът Стефан Георгиев – Шифура, при това, дори да не ви се вярва – спечелена случайно. Форматът на събитието е такъв, че дава възможност за изява на всеки ярък талант. В състезанието участват отбори от цял свят, които представят своите предварително подготвени шоу-програми. Свои майсторски класове дават и най-големите брейк-танцьори. През това лято Шифура спечели награда с танца си на младежкия фестивал „Фън сити“ във Варна:



Наградата беше да отида и да гледам състезанието в Есен. Ние пристигнахме ден по-рано и отидохме на подготвителното парти (warm-up party). Тази година то беше организирано с нова концепция. Имаше 8 кръга, в които танцуваха различни танцьори, като от всеки кръг се избираха най-добрите. Аз се включих без да знам, че събитието има състезателен характер. Избраха ме в Топ 8 на най-добрите танцьори. Паднах се с едно момче от Германия, което танцуваше доста добре, и с него заедно стигнахме до финала. Аз не можех да повярвам, тъй като участниците бяха на много добро ниво. Но спечелихме финалната битка с 10 на 0 гласа, разказва Стефан.


Това, разбира се не е първият му успех. В България е печелил множество награди, има и други международни отличия – от Румъния и Сърбия. Викат му Шифура – от „шифу”, както наричат учителите в кунг фу. В света на брейка го въвежда негов съученик и оттогава, вече 8 години, той тренира ежедневно, влагайки всичко от себе си в любимия танц.

Брейкът е част от хип-хоп културата, която е много интересна. Хип-хопът се състои от четири елемента: рапърите, графити артистите, брейка и диджеите, – обяснява Шифура.

Тази култура се заражда в САЩ през 70-те години на ХХ век, в България се появява през 90-те. За Стефан тя се оказва привлекателна заради усещането за свобода, което дава, в съчетание с любовта му към екстремното. Не случайно в момента той е студент в Националната спортна академия по специалността „Треньор по сноуборд”. Освен това за Стефан брейкът е и възможност да доразвие уменията си в акробатиката, с която се е занимавал като малък. За да бъдеш успешен би бой, трябва да слушаш и да разбираш от музика, защото тя е тази, която те води. Физическата ти култура трябва да бъде на високо ниво, защото има много сложни елементи, които са дори опасни. Трябва да си също така динамичен, да влагаш много енергия и сила. Това са нещата, върху които аз тренирам, обяснява Шифура. Разбира се, не на последно място е въображението:

Брейкът е доста свободен танц. Каквото ти дойде на ум, можеш да го приложиш. Но като всяко нещо, и тук има основа. Не можеш да четеш, без да знаеш буквите. Така е и в брейка. Но щом научиш основата, каквото въображението ти сътвори, това правиш.


Обяснява също, че много неща е научил от предишните поколения български брейкъри:

В момента нивото като цяло при нас не е много високо, не са много танцьорите и си помагаме взаимно. Всички отбори се събират в една зала, тренираме заедно. Преди не е било така, защото брейкът е битка. А по време на битка целта е да победиш другите, в случая – чрез танца.


Според него би било добре да се стимулира повече развитието на младежката култура в България:

В момента при нас състезания по брейк не се организират толкова често, а ако се организират, са малки и не ти дават стимул. В другите държави правят много големи събития почти всяка година и ги развиват в ежегодни състезания. Тук вече не е така. Преди имаше едно състезание, което се организираше 10 години подред. То беше на доста добро ниво, идваха хора от цял свят. Имаше развитие, но сега малко западат културата и танцът, смята Стефан.

В момента той се подготвя за следващото си състезание, което ще се проведе в Испания другия месец.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!