Председателството на България е особено важно, заяви Мишел Барние

Снимка: БТА

По време на Българското председателство ще бъде изготвен проектодоговорът за бъдещите ни отношения с Великобритания. Това отговори на въпрос на "Хоризонт“ главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние, който пристига във вторник на посещение у нас.
 
Според Барние, българското председателство съвпада с ключов момент по преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Ролята на България като ротационен председател на общността той определи така:

Председателството на България, което ще започне от 1-ви януари, е особено важно. На 29 януари трябва да определим мандата за преговори по преходния период с британците според директивите, които ще приеме ЕК в сряда и които ще бъдат дадени на Съвета в края на януари. През март Европейският съвет ще даде насоките за бъдещите ни отношения. По време на българското председателство ще бъде изготвен и проектодоговорът, който сме готови да предоставим на държавните и правителствени ръководители на 26-те страни-членки и на Европейския парламент на базата на съвместния доклад. По време на българското председателство ние ще работим за изготвянето на политическата декларация за бъдещите ни отношения, която ясно трябва да определи какви точно ще бъдат те. В този ключов период България има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки, да подсигурява непрекъснат диалог между тях, нас и Европейския парламент, както и да избягва всякакви паралелни или секторни дискусии.

На въпрос кои преговори са по-трудни - за освобождаването на медиците в Либия, в които Барние участваше като министър на външните работи на Франция, или тези по Брекзит, главният преговарящ отговори, че за медиците са били по-глобални и добави:

Никой няма да ми попречи да говоря емоционално за Европа, но за Обединеното кралство ще говоря с разум - става дума за факти и цифри и за правна база. Има много български и не само медицински сестри, а и лекари, които живеят в Обединеното кралство - те имат нужда от правна сигурност, а това се третира с разум.   

Цялото интервю с Мишел Барние можете да чуете утре в предаването "Преди всички“.

Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40