Създаването на Европейска прокуратура се подкрепя от още две държави от ЕС

Снимка: архив / БТА

Още две страни от Европейския съюз са заявили желанието си да се присъединят към Европейската прокуратура, обяви на форум в София правосъдният министър Цецка Цачева. С Малта и Холандия държавите, които ще станат част от най-новата европейска агенция, стават 22.

Бъдещето на службата ще се обсъжда днес и утре от европейски правосъдни министри, главни прокурори и ръководители на европейски институции. Темата е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Амбицията на Европейската комисия е Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания за измами с парите на европейския данъкоплатец от 1 ноември 2020 година. Още от тази година обаче трябва да бъде определена временна администрация, която да подготви старта ѝ според европейските очаквания.

На форума днес беше предложен проектобюджет за това временно ръководство за 2019 година от около 5 милиона евро, половината от които за заплати. Близо 2 милиона евро за оперативни разходи и малко над 500 000 евро за инфраструктура.

Днес и утре ще се обсъждат правилата за избор на главен европейски прокурор, европейски прокурори, които ще работят в Люксембург, където ще е седалището на институцията и делегирани прокурори, които ще работят засега в 22-те страни - членки на Европейския съюз, които подкрепиха най-новата евроструктура - амбицията, по отношение на която са, ако отговори на очакванията, да разследва ефективно и независимо измамите с европейски средства, компетентността ѝ да бъде разширена и към разследвания срещу организираната престъпност и тероризъм.

Сред ключовите въпроси за обсъждане са практическите последици от създаването на Европейската прокуратура и нейната цена.

"Изчисляваме на принципа анализ на разходи и ползи, т.е. колко ще струва и колко ще си върнем. Възвръщаемостта на инвестициите ще бъде доста бърза като се има предвид, че паричното измерение на измамите е около 50 милиарда евро годишно. Според нашия анализ първите ползи ще могат да бъдат отчетени още през 2023 година", това прогнозира на неформалния съвет на правосъдните министри в София през януари Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдието.

Заместник-генералният директор в Европейската комисия по правосъдието Франсиско Фонсека-Морило използва българска поговорка, за да изрази очакванията си, че европрокуратурата ще отговори на високите очаквания към нея:

"Сговорна дружина планина повдига", което означава, че заедно ще повдигнем планината или - с други думи казано: трябва да си сътрудничим, за да постигнем целите си. Ние не сме сами. Създаването на Европейската прокуратура е съвместно усилие. Убеден съм, че заедно ще отстоим финансовите интереси на европейските граждани".

"Планината вече е повдигната. Сега мисля, че е време да я задържим точно в такова повдигнато положение, за да е чист пътят ѝ напред оттук нататък", каза пред форума главният прокурор Сотир Цацаров.

Първите си разследвания на престъпления, свързани с финансовата система на Европейския съюз, най-новата европейска агенция трябва да започне на 1 ноември 2020 г. Дотогава европейската прокуратура ще е с временно ръководство и администрация, за издръжката на които са и петте милиона евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40