Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации, заподозрени за връзки с Фетхуллах Гюлен и ФЕТО

Снимка: БГНЕС

Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации, за които има съмнения, че работят привърженици на Фетхуллах Гюлен, или са привърженици на ФЕТО. Това стана ясно след среща между вътрешните министри на двете страни - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу.
"Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища", заяви вътрешният министър Валентин Радев след срещата с турския му колега Сюлейман Сойлу. 
Двамата министри разговаряха в Одрин, където, в рамките на Българското европредседателство, се проведе конференция на тема „Гранична сигурност и сътрудничество“. В нея участваха вътрешните министри на България и Турция - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу, председателството на Европейската комисия в Анкара, българският посланик там Надежда Нейнски и ръководни служители на ФРОНТЕКС.
Сигурността на границата и мигрантската вълна бяха темите, на които акцентира турският външен министър Сюлейман Сойлу. По думите му, няма малки и големи държави, а стратегически и Турция държи равнопоставено партньорство. Министър Сойлу обяви, че външната европейска граница се пази надеждно и допълни:
"Ако Турция не се справи със своите отговорности по опазване на границата, вярвайте ми, че всички от Африка и Средния изток ще бъдат при вас. Турция прави огромни усилия, товарът на Европа не е толкова тежък, колкото нашият".
Българският министър на вътрешните работи Валентин Радев, като представител на Българското европейско председателство, похвали турските си колеги и допълни:
"Ние постоянно, където сме в Европа подчертаваме важността на тези отношения. На първо място между нашите лидери на двете държави, между премиера на Република България и президента на Република Турция и всички надолу, преди всичко дипломация, политика, добри съседски отношения и след това много добра работа на граничните власти".
Детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16
Емил Табаков

Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК . Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти. На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители..

публикувано на 27.06.18 в 08:20

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40