Юлиана Николова: Оценката за българското европредседателство е положителна

Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС

Оценката за Българското европредседателство е положителна. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Юлиана Николова от портал "Европа":

"Ако погледнем какви приоритети си постави България – бъдещето на младите хора, по тази тема няма особен напредък. Нямаше особен дебат по тази тема. Има заделяне на определени средства, но това по-скоро е заслуга на Европейската комисия, отколкото на България. Безспорно най-големият успех на България е по отношение на Западните Балкани, тоест България постави темата в дневния ред на тройката – Естония, България, Австрия. По време на българското председателство темата за Западните Балкани бе издигната на много високо ниво, подпомогна усилията на света, защото не можем да пренебрегнем усилията на ООН, на Германия, на САЩ за решаване на спора между Гърция и Македония. Ако четем анализите след подписването на споразумението, там наистина България се поставя на ред с ООН, с Европейския съюз като цяло, с Германия и САЩ. Поставя се на ред с тях, защото наистина с подписването на Договора за добросъседство се сложи край на един почти 20-годишен период от подписването на Декларацията през 1999 година, легализира я в договор. Този договор отпуши единия запушен канал на Македония към НАТО и Европейския съюз, защото приемането на Македония в НАТО ще бъде присъединяване на още една държава към западната цивилизация, така че това стана с наши усилия. Очакваме в края на месеца на срещата на върха да се постигне съгласие Македония да бъде поканена за преговори".

Николова добави още, че председателството ни няма никакъв напредък по отношение на Дъблинското споразумение.

Цялото интервю с Юлиана Николова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

З. Златанова: По време на председателството България не допринесе по нито един от важните европейски въпроси

„Няма страна, която да не се е справила с Европредседателството. Това е едно усилие както на самата председателстваща страна, така и на редица европейски институции, в частност ЕК. Европейските институции правят всички възможно, за да няма несправила се страна“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Зинаида Златанова, бивш..

публикувано на 28.06.18 в 17:32
Нина Колчакова, Стати Статев

Как с повече информация и знания можем да направим пазара на застрахователни и осигурителни услуги у нас по-полезен за участниците в него?

Ден след едно от най-значимите събития в областта на застраховането и осигуряването в България – връчването на наградите „Застраховател на годината”, „Пенсионно-осигурително дружество на годината” и „Застрахователен брокер на годината” – в „Нашият ден практично” разговаряхме за застрахователната и осигурителна култура на българските граждани и за..

публикувано на 01.06.18 в 10:34

Юлия Реда: Младите трябва да участват в политиката

Юлия Реда – един от най-младите членове на Европейския парламент, представител на Пиратската партия и член на групата на Зелените, идва на посещение в България на първи юни, за да се включи в инициативите против филтрирането на съдържание в интернет, заложено в Директивата за авторските права в Цифровия единен пазар. На първи юни Юлия Реда ще..

публикувано на 28.05.18 в 13:45

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции..

публикувано на 28.05.18 в 11:24
Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45

Иван Мудов залага капан за очакванията ни

Новата инсталация на Иван Мудов „Камъни“ се открива утре в 18 часа в градинката зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Съвременният артист ни кани да пристъпим в един несигурен свят, където нищо не е каквото изглежда, а равновесие се пази трудно. Иван Мудов е известен с акции, движещи се по ръба на закона, със способността си да..

публикувано на 22.05.18 в 15:45

Кръговата икономика: част от дневния ред на Европа

Рециклиране на 55% от битовите отпадъци до 2025 г., не повече от 10 на сто отпадъци, депонирани на сметища до 2035 г. и превръщането на самите отпадъци в суровини, които в един миг да обезсмислят самото понятие за отпадък – това са част от амбициозните цели, които законодателно си поставя Стария континент още в наши дни.    Как ще се случи това..

публикувано на 17.05.18 в 17:10