Отказват лечение на болни от хемофилия заради липсващи медикаменти

Болници отказват да приемат пациенти, страдащи от хемофилия, поради липса на фактори за кръвосъсирване, обявиха от Българската асоциация по хемофилия. Хемофилията е генетично заболяване, при което Х-хромозомата е мутирала и кръвта не се съсирва.

До 2011-а година Министерството на здравеопазването заплащаше домашното, болничното и спешното лечение. След преминаване към Здравната каса, тя осигурява домашното лечение, Здравното министерство - спешното, но хоспитализациите и плановите операции увисват, алармира Виктор Паскалев, председател на Асоциацията по хемофилия: 

Факторът, който трябва да се приложи при лечението на тези пациенти, не може да се определи като общовалидно количество. Това, което искаме, е болниците, които имат делегирани бюджети, да могат да изразходват тези медикаменти не само при животозастрашаващи кръвоизливи, а при всички хоспитализации, които са в тази болница.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасаджиев обясни:

Лечебните заведения, които лекуват тия пациенти, трябва да разполагат с определени количества, налични. В няколко центъра в България да имат налични такива фактори, както имат за спешни състояния, да могат да се прилагат и при плановите операции.

Извън спешните случаи болниците трябва сами да купуват кръвосъсирващите фактори, алармираха от Асоциацията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!