АБВ се обяви против преразглеждане на процедурата за избор на Комисията за защита на конкуренцията

| обновено на 08.03.16 в 14:49
Снимка: БГНЕС

От АБВ се обявиха против преразглеждане на процедурата за избор на Комисията за защита на конкуренцията. Вчера премиерът посочи такава възможност, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че процедурата е порочна.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков коментира ситуацията като заяви, че се създава лоша практика:
Този мандат на КЗК, ако не греша, е отточен с повече от година, дали той не е отточен съзнателно повече от година, за да изпълни КЗК определени поръчки. На този въпрос мисля министър-председателят трябва да отговори. Второ, Реформаторският блок има ли кандидат, депозиран? Има, но явно не е включен там и по тази причина това го обявяваме за грандиозната корупционна схема на века. Министър-председателят, ако се е докарал до там, държавата да зависи от това бай Радан какво ще каже по негов адрес, разпускаме и държавата.


От АБВ заявиха още, че ще подкрепят на първо четене новия проект на антикорупционния закон и подчертаха също, че резултатите от заседанието на европейските лидери и Турция по бежанската криза трябва да бъдат прочетени много внимателно.

АБВ не одобряват отстъпките за Турция, подчерта Георги Димитров, международен секретар на АБВ, според когото договорките в последния момент доказват криза на институциите, политиките и доверието:
До края на юни визите за пътувания на турските граждани да бъдат премахнати – за това не се казва много, но това трябва да е една червена лампичка в България, допълни Димитров.

Във всички тези разговори с Турция, Турция ескалира своите искания – досега няма така утвърдено впечатление какви ангажименти поема и изпълнява ли ги, коментира Румен Петков, според когото е абсурдно Европейският съюз да взема решение под натиск за безвизова политика:
Изключително безпокойство буди фактът, че не се коментира българо-турската граница – бяло поле е в тези разговори.

Подробности чуйте в репортажа на Добромир Видев от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!