Мотоклубовете на протест пред парламента

Предстои учредяването на Българска автомобилна камара

| обновено на 13.04.16 в 09:05
Снимка: БГНЕС

Мотористи от над 30 клуба в страната се събраха на протест пред парламента срещу изискването да имат целогодишна застраховка. Те настояват да се намери механизъм, по който да не се налага сключването на "Гражданска отговорност" за месеците, в които не карат моторите си.


Рокерите уточниха, че недоволството им не е политически мотивирано и заявиха, че ще отстояват искането си да могат да ползват сезонна "Гражданска отговорност", а не целогодишна, както е сега:

Например ако може да се пусне половингодишна застраховка. Ще искаме всичките да ни направят тази свобода да можем ние, когато преценим, да си плащаме "Гражданската", както е в цял свят.

В цяла Европа който кара мотор, не плаща данъци. Има облекчения, защото този човек със своя мотор облекчава трафика. Като облекчаваш трафика, помагаш на всички. Ние по същия начин искаме просто да ни помогнат да си караме моторите по-нормално - бяха част от мненията на протестиращите.

Депутати от Реформаторския блок още миналата седмица обещаха, че ще предложат шестмесечна сезонна застраховка "Гражданска отговорност", но идеята тепърва ще бъде обсъждана от депутатите. Няма да се дерегистрират мотори пък, увери отново пред "Хоризонт" членът на Транспортната комисия Станислав Иванов по другото притеснение на мотористите - с дерегистрацията на МПС-та:

Двуколесните автомобили не се ползват в чужбина. Те са основно български и с платени данъци и нещата са уточнени.

Засега рокерите обещават, че ще изчакат промените, но ще настояват за сезонна "Гражданска":

Обещано ни е. Надяваме се, че ще го постигнем. Ако не го постигнем, след два месеца пак ще сме тук.

На среща между част от рокерските клубове и депутати миналата седмица стана ясно, че системата за автоматичното прекратяване на регистрацията не работи, защото няма връзка между базите данни на МВР и Гаранционния фонд. 

Александър Бакалов от "София райдърс" заяви в предаването "Преди всички", че събитието е с всички признаци на протест и носи белезите на гражданска инициатива на недоволство. Той предупреди, че ако се съберат няколко хиляди мотоциклета, няма как да не се блокират жълтите павета пред Народното събрание.

Рокери от ямболския мото клуб "Ездачите" също се включват в днешния протест срещу годишната застраховка "Гражданска отговорност".

Проблемът с дерегистрацията касае основно автомобилите в чужбина и няма пряко да засегне мотоциклетистите, обясни Станислав Иванов от ГЕРБ, член на парламентарната транспортна комисия. Поправката е извършена заради множеството автомобили с българската гражданска отговорност, които се движат в Румъния и Италия, и проблемът идва при предизвикване на инциденти след изтичане на застраховката.

Предстои създаването на браншова Българска автомобилна камара, която да се занимава основно с издаването на лицензиите на общността и да разтовари Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" от огромните ѝ правомощия. Това ще овласти бранша да издава лицензии. Не е редно в един и същи орган да се съсредоточават и лицензиите, и контролът, защото това води до корупционни практики, подчерта Станислав Иванов.

Двете мнения по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!