Депутати реагираха на намерението на президента да сезира КС заради Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Депутати от различни парламентарни групи коментираха в кулоарите на парламента изразеното намерение на президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд, след като вчера беше отхвърлено ветото му върху текстове от Изборния кодекс.

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ призова президентът да изчака новите промени на Изборния кодекс, преди да сезира Конституционния съд. Според Кирилов няма българи, които са засегнати от промените. С новите предложения, които се очакват, ще бъде намален броят на заявленията за откриване на секция в чужбина от 100 на 60, а във всяка държава ще могат да се откриват до 35 секции:

Аз се надявам колегите юристи от президентството да имат съвсем малко търпение да можем да внесем новите текстове и ако по отношение на новите текстове имат възражения, тях да внесат в Конституционния съд, тоест да няма един кух ход във времето да се внесат текстове, които ще действат формално няколко дни.

Според Гроздан Караджов от гражданската квота на реформаторите трябва да има решение на Конституционния съд в полза на правата за гласуване на българите зад граница. Караджов нарече безпринципна подкрепата за отхвърленото вето на другата част от Реформаторския блок:

Не мога да не съм критичен към тези колеги – едни неща обещавахме на избирателите си, а гласуваме точно противоположните, това се нарича пазарлък - Аз ще ти прокарам закона за антикорупцията, ако ти ми прокараш безумните идеи да ограничавам правото на избирателите. Това е, което съобщаваме, ние искаме диаспората да е разделена.

По повод намерението на президента за сезиране на Конституционния съд Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт каза, че не иска да се занимава с "предизборната кампания на Плевнелиев":

Ние готвим изменение и допълнение на закона с други промени, които няма как да бъдат върнати от Конституционния съд и ми е много интересно кое точно ще атакува в Конституционния съд президентът. Един закон, който още не е станал публично достояние, тъй като не е обнародван в "Държавен вестник" или предполагаемите промени, които ще направим след това... Честно казано, не ми се занимава с предизборната кампания на Плевнелиев.

Според Жельо Бойчев от БСП намерението за сезиране на Конституционния съд е доказателство за разрив в отношенията на президента и управляващите:

Очевидно сме свидетели на тотален разрив между отношенията на президента и политическа партия ГЕРБ, която го издигна. Считам, че сме свидетели по същество на начало на президентската кампания. Очевидно обаче г-н Плевнелиев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ, следейки взаимното бламиране, което те си направиха. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!