Депутатите подкрепиха купуването на самолети и кораби за Българската армия

Снимка: БГНЕС
Депутатите подкрепиха предложенията за купуване на нов тип боен самолет и строителството на два нови военни кораба. Ако бъдат реализирани до 2021 година, България трябва да даде около 2,5 милиарда лева. Срещу решенията бяха БСП и "Атака". Патриотичният фронт не гласува решението за строителството на корабите. Вносителите от ГЕРБ подчертаха, че днешното решение не дава разрешение за харченето на парите, а дава мандат за започване на разговорите.

Атанас Зафиров
от БСП обясни, че новите проекти биха натоварили бюджета на отбраната и социалните разходи:

Само с едно отлагане на строежа на кораби може да бъде спестен близо половин милиард, който да дадете на мъжете и жените в униформа. И космически кораби да им купите, няма да има кой да ги управлява.

Илиян Тодоров от "Атака" обясни, че:

Искате днес да гласуваме да купим тези консерви, защото тези самолети са на по 30-40 години. Ние сме за това да имаме силна армия, но не по този непрозрачен начин, където стотици милиарди изчезват.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт изрази резерви за строителството на корабите:

Това е работа на парче. Публична тайна е коя фирма се спряга, че ще спечели обществената поръчка. Само това съмнение би следвало да ни накара да не бързаме.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов благодари на депутатите за взетото решение и допълни: Думата, която ми идва в съзнанието, е думата започнахме. Започнахме възраждането и модернизацията на Българската армия. Благодаря. Това е изключително важно послание към въоръжените сили, към хората в Българската армия, това е послание и към българския народ, и към институциите. Надявам се в скоро време тук да бъде проектът за сухопътни войски и надявам се да се погрижим и за хората с униформи. Те заслужават това.

Военният министър Николай Ненчев определи момента като исторически и обяви, че решението е важно за сигурността на държавата:
България трябва да излъчва сигурност и стабилност. Българската армия се задъхва от старо съветско въоръжение и има нужда от ново начало. Защитихме и ще продължим да защитаваме социалните придобивки на военнослужещите, нова техника е необходима и тя ще има огромен мотивиращ ефект върху личния състав. Модернизацията на армията ще бъде един голям успех за Българската армия. Това не е мой ли
чен успех и не само успех на правителството, а успех за България. 

СнимкаБългарската армия е демонитивана. Това подчерта в интервю за  предаването “12+3“ Николай Цонев, бивш министър на отбраната и председател на партия "Нова алтернатива", който обясни:
Народното събрание днес  решава въпроса за модернизацията и дали ни трябват самолети – изтребител или многоцелеви.

Няма ясна визия през последните седем години, коментира още Цонев, като допълни:
Моето мнение е, че трябва да бъде само изтребител, което ще поевтини доста проектите, но не е ясен въпросът кое първо ще купим – самолетите ли, ще модернизираме ли съхопътните войски.


Според Николай Цонев армията от години не е дофинансирана, тъй като от 2009 година насам, след като ГЕРБ дойдоха на власт, с 560 милиона беше намален бюджета на Министерството на отбраната, както и беше премахната глава "Социална политика" - демотивира се личният състав, никакви модернизации, ремонти не се правеха и всичко това е резултат седем години по-късно. 

Очаква се скоро в парламента да влезе и проекта за модернизация на сухопътните войски.

Цялото интервю, както и репортажа на Добромир Видев, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!