Дарко Пайович: Черна гора е изключително благодарна на България за ратификацията на договора с НАТО

Дарко Пайович
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази седмица парламентът ратифицира Протокола за присъединяване към НАТО на Черна гора. България е една от първите, които ратифицират подписания през май договор с НАТО. Според председателя на Скупщината Дарко Пайович Черна гора е изключително благодарна за ратификацията от страна на българския парламент. Това ще е допълнителен стимул и за останалите държави - членки на НАТО да извършат тази ратификация, каза Пайович.

България за пореден път във взаимоотношенията между двете държави, доказа, че е един надежден, сигурен и приятелски партньор на Черна гора. Така е било през 1878 г., когато България, след Берлинския конгрес признава Черна Гора. Така беше през 2006 г., когато България беше една от първите, които признаха независимостта на Черна гора. Така е и днес, когато приема ратификацията.

Черна гора е политически стабилна държава, увери председателят на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович. И даже покани депутатите, за да се запознаят със ситуацията там:

Никаква новина не е, че във всяко общество можете да срещнете разделение. Това не е изненада. Такива ситуации сте имали и вие тук, в България, и в Черна гора- въобще характерни за всяко едно демократично общество разделянето на общественото мнение е една обичайна ситуация. Това, обаче, което днес част от колегите в българския парламент изнесоха, доста се различава от действителността в Черна гора. Въобще не може да се говори за някакви конфликти, за някакви сериозни противоречия. Камо ли за обществено мнение над 50% срещу НАТО. Такова нещо няма. Така че Черна гора е политически стабилна държава. Ние искаме да вървим сигурно по пътя, който сме поели, или по който знаем, че искаме да вървим. Затова бих призовал нашите колеги от българския парламент, онези, които искат и могат, да дойдат при нас. Ще им представим фактите, такива, каквито са. Точни и без каквито и да е изкривявания.


На въпрос какво следва за Черна Гора в НАТО, Пайович каза:

Мир и трайна политическа стабилност, което целим. А всъщност, доста отдавна, ние се държим като отговорен член на НАТО. Вече имаме наш контингент в рамките на АЙСАФ, мисията в Афганистан. Изпращаме наши войници навсякъде, където от нас е поискано. Защото считаме, че тази обмяна на опит, този опит, който те могат да придобият, е много голям. И както казах, вече се държим като отговорен партньор на НАТО. България е 6-ата държава, която ратифицира споразумението. Остават още 22. И очаквам до средата на 2017 г. процесът на ратификация ще бъде приключен. И ще стане страна- членка.

Председателят на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович беше в българския парламент, за да стане свидетел на ратифицикацията на присъединяване на страната му към НАТО.
 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!