Седем са вариантите за президентска номинация на Реформаторския блок

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

Във вторник Реформаторският блок ще обсъжда механизма за номиниране на кандидатпрезидентската двойка на формацията, съобщи Найден Зеленогорски, който е председател на предизборния щаб.

Изборът ще бъде между седем кандидати: Трайчо Трайков, Гроздан Караджов, Димо Гяуров, Огнян Герджиков, Велислав Минеков, Съби Събев и Корман Исмаилов.
Председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски припомни, че формално всичките седем кандидатури са граждански. 
Бях категоричен като председател на предизборния щаб, че трябва максимално бързо да си обявим кандидатурата. 45 дни преди шести ноември трябва вече кандидатурата да бъде регистрирана, а ние има да направим още много, много, много стъпки.

Отделните партии са номинирали различни представители. От БНД са посочили Огнян Герджиков и Димо Гяуров, а от БЗНС - генерала от резерва Съби Събев, бивш представител на България в НАТО. ДБГ застава зад скулптора проф. Велислав Минеков, издигнат от интелектуалци. Гражданският съвет е номинирал Гроздан Караджов и Трайчо Трайков. Новото име от днес е на лидера на Народна партия „Свобода и достойнство“ Корман Исмаилов. Номинираният от БНД Огнян Герджиков беше одобрен и в рамките на вътрешнопартийното допитване от БСП. Според заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов всички кандидатури са добри и достатъчно конкурентни.

Пред Реформаторския блок стои и въпросът как да се избират кандидатите. От СДС настояват за предварителни избори по електронен път, за да участва всеки, който иска.

Още по темата - от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!