Ден на гроздето в Института по лозарство и винарство в Плевен

Снимка: Булфото


Открит ден на десертното и виненото грозде се провежда  в Института по лозарство и винарство в Плевен.

Близо 40 сорта дегустираха днес лозари, научни работници, експерти от областта на лозарството и много граждани. 

Демонстрирани бяха най-различни сортове - всеки със специфичен вкус, фини аромати,  различни оттенъци на бялото и червеното, с различна големина на чепките и гроздовите зърна. Обединява ги трудът на учените, които работят с години, за да се получи нов вид грозде на пазара.
Как се създават нови сортове, кой измисля имената, как се развива лозарството и  с какво се гордеят в единствения Институт по лозарство и винарство у нас - отговори на тези въпроси чуйте в репортажа на Латинка Светозарова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!